U Petnjici od Sandžačke do Ulice sumnjivog lica

Građani novoosnovane opštine Petnjica samostalno su odredili nazive za nekoliko ulica, postavljajući table na vidnim mjestima.

Među novim ulicama su Sandžačka, Latići, kao i Ulica sumnjivog lica. Iz petnjičke lokalne samouprave su agenciji MINA kazali da pitanje naziva ulica nije bilo na dnevnom redu Skupštine te opštine.

Oni su kazali da građani nijesu podnijeli inicijativu za davanje naziva nijednoj ulici, kao i da su table za tri ulice građani „samoinicijativno postavili”.

Kako su naveli, u lokalnoj samoupravi se još nijesu bavili nazivima ulicama, ali bi u tu proceduru trebalo krenuti uskoro.

Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore predviđeno je da nazive ulice određuje lokalni parlament, uz prethodno pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem području se nalazi ulica.

Kako je predviđeno, ukoliko se ime ulici daje po značajnom događaju ili istaknutoj ličnosti, primjenjuje se zakon kojim se uređuju spomen obilježja.

Inicijativu za promjenu naziva ulice ili naselja može pokrenuti parlament jedinice lokalne samouprave ili 30 odsto građana koji imaju biračko pravo u tom naselju.