Komisija će dijeliti Berane i Petnjicu

Opštinska rukovodstva Berana i Petnjice ne mogu se sporazumjeti o diobi nepokretne i pokretne imovine, zbog čega će država morati da interveniše. Ključni problem je „raspodjela“ finansijskih zaduženja iz perioda dok su bili jedinstvena administrativna cjelina, na čemu insistiraju Beranci, dok su Petnjičani potpuno uvjereni da nikome ne duguju baš ništa.

Rok za okončanje čitavog postupka ne bi trebalo da bude duži od mjesec
Zato će, kako Pobjeda saznaje, Vlada uskoro formirati arbitražnu komisiju koja će se pozabaviti razrješenjem problema zbog koga ozbiljno kasni uspostavljanje znatnog dijela petnjičke, ne samo administrativne, infrastrukture.

Rok za okončanje čitavog postupka ne bi trebalo da bude duži od mjesec.Da bi se proces diobe pokretne i nepokretne imovine mogao iskomplikovati i znatnije odužiti, bilo je jasno još od prošle jeseni, kada je počela da se komplikuje i situacija vezana za teritorijalno razgraničenje između dvije opštine.

Ni učestali izlasci na teren i brojni sastanci mješovitih stručnih komisija nijesu približili stavove o „demarkacionim linijama“, a kada je postalo jasno da kompromisa neće biti, otvoren je i problem međusobnih finansijskih obaveza. Prvo na nivou medijskih špekulacija, a potom javno i zvanično.Predsjednik beranske opštine Dragoslav Šćekić i njegovi saradnici našli su formalno zakonsko uporište da u okviru postupka podjele pokretne i nepokretne imovine „kandiduju“ i problem proporcionalne diobe kreditnih i drugih finansijskih obaveza iz perioda dok su činili zajedničku lokalnu samoupravu.

Dio argumentacije crpe iz činjenice da su u donošenju odluka o zaduživanju učestvovali i odbornici i funkcioneri iz Petnjice, a dio novca je trošen i za razvoj tog kraja, koji je imao status mjesne zajednice. Inicijativu su potkrepljivali i troškovnicima iz perioda posljednjeg četvorogodišnjeg mandata vladajuće koalicije na čelu sa Demokratskom partijom socijalista, kada su ulaganja u komunalnu i socijalnu infrastrukturu bila intenzivirana i, po njihovoj ocjeni, u znatnoj mjeri uticala na visinu ukupnih dugova koje su Berane naslijedile. Dodatno su isticali da su za zaduživanja glasali odbornici i svi funkcioneri iz Petnjice, na čelu sa ondašnjim predsjednikom beranskog parlamenta, a sada aktuelnim predsjednikom opštine Petnjica Samirom Agovićem.

S druge strane, međutim, petnjičko rukovodstvo beranske zahtjeve smatra apsolutno neosnovanim jer, po njihovom mišljenju, tokom šezdesetak godina zajednice u okviru jedinstvene opštine, petnjički doprinos beranskoj kasi bio je znatno veći od cjelokupnog troškovnika. A, da je to tačno, pozivaju se na zatečeno stanje u trenutku vraćanja opštinskog statusa, koje je karakteristično za infrastrukturno i razvojno prilično zapuštene sredine.