Agovićeva poruka Beranskom rukovodstvu: Dijelićemo dugove ali i sve što ste dobili na račun Petnjice

Razdvajanje opštinskih atara Berana i Petnjice trajalo je dugo, ali će se očigledno I to krojenje granica zaboraviti pri podjeli imovine. Nezvanično je najavljeno da će Vladina komisija presjeći gordijev čvor I tako konačno poslije dvije godine otkinuti petnjičku pupčanu vrpcu kako bi se nova opština mogla posvetiti razvoju, a ne “ratu” sa komšijama. Predsjednik petnjičke opštine je siguran u svoje argumente i skori završetak procesa podjele.

Nekako u isto vrijeme uz odluku da bivši radikal i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bude počasni građanin grada zaključeno je i da se komšijama iz Petnjice ne popusti ništa. Da im se uz podjelu imovine podijele i dugovi. Pravično i velikodušno beransko rukovodstvo oličeno u koaliciji DF i SNP, kako piše Pobjeda, našli su formalno zakonsko uporište da u okviru postupka podjele pokretne i nepokretne imovine „kandiduju“ i problem proporcionalne diobe kreditnih i drugih finansijskih obaveza iz perioda dok su činili zajedničku lokalnu samoupravu.
Sudeći prema priči prvog čovjeka Petnjice Samira Agovića, komšije su se malo preračunale i napravile račun bez krčamara.
“Ta priča nikako ne pije vodu. Čak se nijesmo nijedom zvanično sastali da razgovaramo tome”, kaže Agović u razgovoru za Radio Petnjica.
On je potpuno svjestan činjenice da će beransko rukovodstvo pokušati sve kako bi istrajali u ovom naumu, ali je najavio da će petnjički argumenti i crnogorski zakon jasno staviti stvari na svoje mjesto.
“Ako žele da dijelimo imovinu onda ćemo dijeliti pasivu i aktivu. To znači da sve što je dobila opština Berane na račun Petnjice kada smo bili jedna cjelina, moramo dijeliti”, jasan je Agović.
Petnjici, kaže, ne treba tuđe i želi da bude konstruktivna i dobrosusjedski nastrojena, ali administracija bihorske opštine neće dozvoliti da se neke stvari prebijaju preko njih.
“Petnjica je kroz egalizacioni fond u posljednjoj godini dobila pola miliona eura. Znači da je od 2008. beranska opština inkasirala velika sredstva na naš račun jer je Petnjica činila 25 odsto bivše opštine Berane”, ocjenjuje Agović.
Petnjica je mnogo više dala Beranama nego obratno i to će potvrditi manje-više svaki stanovnik Petnjice, pa i većina Beranaca. U toj nejednakosti ljubavi, obaveza i koristi vjerovatno leži i jedan od razloga zašto su Petnjičani stopostotno bili za povratak samostalnosti opštine. Podatak koji govori u prilog ovoj tezi je i to što je u periodu od 2002. do 2006. godine, kada je bila ista vladajuća struktura, za jednu budžetsku godinu, od ukupnog budžeta od tri miliona, samo 0,013 odsto bilo predviđeno za investicije u Petnjici. Pa ni to predviđeno nije realizovano.
“Nema se tu ništa dodati. To su takvi argumenti koje ne može niko pobiti i vjerujem da će uz Vladinu ili neku drugu komisiju sve to biti na kraju kako treba. I za Petnjicu i za Berane. Jer moramo sarađivati na budućim projektima i biti dobre komšije”, zaključio je predsjednik opštine Petnjica Samir Agović
Ne daju nam ni ono što nam je bilo namijenjeno

Ako su građani opštine Petnjica dok su bili dio opštine Berane ulagali u Komunalno preduzeće kroz poreze i doprinose, valjda je normalno da tu imovinu nekako podijelimo. Zar ne? To beranska administracija želi da izbjegne. Pazite ovo, CHF je ranije obezbijedio komunalnu kombinovanu mašinu za potrebe područja sadašnje opštine Petnjica, a tadašnje MZ. Ta je mašina i danas u Beranama. Tražili smo je i uz nju još jednu specijalizovanu za odvoz smeća. Zauzvrat smo bili spremni da preuzmemo sedam radnika koji su sa našeg područja, a zapošljeni su u Komunalnom u Beranama. Nije nam prošla inicijativa. Sve je jasno. Zar ne?

Samir Rastoder