Bihorsko kulturno ljeto

 

Promocijom književnog opusa Šefkije Borančića i izložbom slika Refika Šabotića, u Petnjici u subotu, 4. jula počela manifestacija “Bihorsko kulturno ljeto”. Gost Petnjičana, na svečanom otvaranju bio je prof.dr Ferid Muhić.

“Bihorsko kulturno ljeto” od prošle godine prihvata višegodišnju tradiciju kulturno – turističke i razvojno-podsticajne manifestacije “Zavičajne staze”, po kojoj je Petnjica od 2007. prepoznata na mapi kulturnih dešavanja.

 

Od 4. jula do sredine avgusta u programima će nastupiti učesnici iz Crne Gore i regiona. Pored naučnog skupa “Bihor kroz prošlost”, program manifestacije biće u znaku osmog Festivala priče – Zavičajne staze, Bihor 2015.

– Na konkurs Festivala uredno je dostavljeno 39 priča pod šifrom, pa žiri u sastavu dr Nadija Rebronja, Miraš Martinović i Faruk Dizdarević (predsjednik) ima ozbiljan zadatak da izdvoji najbolje – kaže urednik programa Festivala Mirsad Rastoder.

Kako dodaje, program “Bihorskog kulturnog ljeta” primjer je kako Petnjičani udruženo treba da rade u interesu kulturnog i opšteg napretka u novoj opštini. Rastoder ističe da su organizatori ove manifestacije uglavnom nevladina udruženja, brojni entuzijasti, ali u saradnji sa Opštinom.

– Cilj nam je da prikupimo sve što je značajno iz kulturne baštine i motivišemo stvaranje novih vrijednosti, te da se kroz kompletan program provlačimo i misao o marljivim pojedincima, stvaraocima, koji su poput Ismeta Rebronje, velikog pjesnika, prozaiste, književnog istraživača, etimologa i antologičara iz Bihora, ostavljali dubok trag, ali i da motivišemo svakog građanina da učini ono što najbolje zna i umije, u interesu zajedničkog a time i ličnog dobra – kazao je Rastoder.