Hanka Paldum “oživjela” Petnjicu

Hanka Paldum i Enver Rastoder

Koncert Hanke Paldum u Petnjici bio je pun pogodak organizatora iftarskih susreta. Trg kod Doma kulture u Divan bašti bio je mali da primi sve zainteresovane Bihorce. I ovoj estradnoj divi bilo je jasno da je njena popularnost u ovim krajevima zaista velika. Skoro sve pjesme pjevala je u horu sa prisutnima i bilo je pravo zadovoljstvo prisustvovati ovom događaju.

Koncert u Petnjici otkrio je još jednu važnu ćinjenicu a to je da je petnjička publika gladna događaja ovakvog tipa. Jasno je da prigodne svečanosti koje se dešavaju sporadično i koje su vezane za određene datume, nijesu dovoljne da daju nadu da Petnjica živi uprkos velikom iseljavanju i ekonomskoj neizvjesnosti u ovom kraju.

Ljeto je doba kada Petnjica živi, jesen kad polako “umire” a zima period kada Petnjica “umire”. Zato je važno da se slični hepeninzi dešavaju u kontinuitetu. Da osim koncerata Petnjica i Bihorci dožive i ostale kulturno-sportske manifestacije. I ono što je najvažnije, Petnjica ne smije da živi samo ljeti. Mora se naći snage i sadržaja da ne prespava zimu i da letargično čeka toplije dane.

Za nekoliko mjeseci sa radom počinje radio Petnjica kao i portal radija, čija je jedna od misija upravo ono što smo pomenuli – da Petnjica živi cijele godine. Da pokaže Crnoj Gori da nije status opštine povratila političkim dilom već potencijalom u ekonomiji, privredi, kulturi ali i u ljudstvu.

S.R.