Direktor Uprave za dijasporu u posjeti Luksebmurgu

 

Direktor Uprave za dijasporu, mr Predrag Mitrović, prisustvovao je manifestaciji „Dani dijaspore“, koja je održana 06. juna 2015. godine u Luksemburgu, u organizaciji udruženja Crna Gora ‒ Luksemburg.

Tom prilikom, Mitrović se sastao sa predstavnicima brojnih iseljeničkih udruženja u Luksemburgu koja okupljanju iseljenike porijeklom iz Crne Gore, sa kojima je razgovarao  o potrebama i zahtjevima naših ljudi koji žive u Luksemburgu, i aktivnostima samih udruženja. Mitrović je govorio o važnim aktivnostima koje Uprava za dijasporu sprovodi u cilju unaprjeđenja odnosa Crne Gore i njenog iseljeništva.

U vezi sa tim, posebna pažnja u razgovorima posvećena je razmatranju Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, kao i Strategije saradnje Crne Gore sa iseljenicima za naredni četvorogodišnji period. Takođe, Mitrović je podsjetio na ulogu Uprave za dijasporu kao glavne spone između matice i njenog iseljeništva, te na njenu spremnost da podrži sve zahtjeve iseljenika, naravno, u granicama svojih mogućnosti.

Manifestaciji je prisustvovao i generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu, gospodin Željko Stamatović.

U okviru manifestacije „Dani dijaspore“ održan je i prvi memorijalni turnir u malom fudbalu „Meho Agović“, na kojem je učestvovalo osam ekipa sa prostora bivše Jugoslavije. Nakon turnira, održana je i revijalna utakmica između ekipa bivše Jugoslavije i Crne Gore.

U muzičkom dijelu manifestacije učestvovali su Zlaja bend, Mujo Isanović, Goran Vratnica, Ema Čivović i folklorni ansambl KUD “Evropa”. Ovogodišnji program manifestacije vodila je Fetija Kalač.