(VIDEO) SABAHUDIN NOVALIĆ: ŽELIMO DA PRERASTAMO U AGRO-SEOSKO DOMAĆINSTVO

Sabahudin Novalić

Na porodičnom gazdinstvu porodice Novalić već godinama se uspiješno uzgajaju velike količine voća i povrća koje su isključivo organske proizvodnje.

Raznovrstan asortiman organskih proizvoda 21 godinu krasi štandove na sajmovima kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Sabahudin Novalić je predsjednik Udruženja stočara, inicijator poljoprivrednog sajma u Petnjci u saradnji sa lokalnom upravom i Turističkom organizacijom Petnjica.

Govoreći o poljoprivrednom sajm u Petnjici, Novalić je istakao da je početak bio veoma težak, ali uz zajedničko zalaganje porodice i institucija Petnjica se prepoznala ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu.

„Mi smo iz godine u godinu činili napore i uspjeli da brendiramo poljoprivredni sajam u Petnjici, a samim tim i našu Opštinu. Uložili smo veliki trud, kako bi sajam uspješno bitisao u Petnjici, ali naravno veliku pomoć smo imali od Ministarstva poljoprivrede, lokalne petnjičke uprave i Turističke organizacije.

Posljednje dvije godine, poljoprivredni sajam poprimio je Međunarodni karakter, zato što imamo izlagače iz susjednih država, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova.

Teško je bili u početku zamisliti da će ovaj sajam doprinijeti da se Petnjica prepozna u Crnoj Gori. Činili smo dodatne napore iz godine u godinu i ove godine, imali smo oko 80 izlagača iz Crne Gore i regiona. Dakle, sajam ima značajnu ulogu i uticaj na bavljenje poljoprivredom, ne samo u Petnjici nego u Crnoj Gori“, kaže Novalić.

„Činimo napore da naši proizvodi ugledaju svjetlost dana i da turisti koji dolaze, prepoznaju naše proizvode kao i da budu na trpezi širom Crne Gore i Evrope.

Naše poljoprivredno gazdinstvo je registrovano i u ponudi imamo zaista sve poljoprivredne proizvode. U prvom redu zastupljno je voće, zatim imamo plantažu malina i proizovde od malina. Sokove od različitog voća, likeri od malina, suvo voće, suve jabuke, suve šljuve, kruške, dunje. Težimo da naši tradicionalni proizvodi postaju brendovi, koji trebaju da se nađu na tržištima.

Naša je namjera da prerastemo u Agro-seosko domaćinstvo, imati u ponudi našu zdravu hranu, dovoditi turiste i prezentovati im proizvode“, navodi Sabahudin Novalić.

On je najavio i izgradnju sušare ili kako se to kaže u našem narodu pušnice.

“Obratili smo se nadležnom ministru poljoprivrede. Uskoro će biti raspisan Javni konkurs za sušaru. Sušara predviđa da dnevo suši dvjesta kilograma voća. Ona će imati svoje mogućnosti i vjerujemo da ćemo uspjeti da obezbijedimo jednu modernu sušaru, da odiše starim duhom i kvalitetom“, ističe Novalić.

Porodica Novalić, na svojim parcelama od dva i po hektara ima oko hiljadu stabala voća.

„Na svom imanju imamo stabla šljive, kruške, oraha, trešnje, plantažu malina. Dakle, to je primjer uspješnog privatnog biznisa i slovimo da se od toga može živjeti i uspješno voditi domaćinstvo.
Primjer koji mi želimo da pokažemo je upravo namijenjen omladini, kako bi se ona zadržala i uspjela da opstane uz svoj rad u svom zavičaju. Mišljenja sam da preduslove postavlja lokalna uprava, državne institucije kako bi se mladi ljudi bavili nekom poljoprivrednom granom. Naš prostor bogat je prirodnim voćarskim i stočarskim proizvodima. Lokalna uprava i ministarstvo poljoprivrede moraju mnogo više da opredijele novčanih sredstava, kako bi mladim ljudima stvorili uslove, kako bi se mladi bavili proizvodnjom“, kaže Novalić.

Novalić je apelovao na nadležne institucije da sa firmama naprave dogovor o otkupu poljoprivrednih proizvoda i viškova, što je to veoma bitno. Ukoliko ima otkupa, poljoprivredni proizvođači će se opredijeliti za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjim.  Stava sam da se trebaju otvarati mali pogoni prerade u kojem će se zaposliti ljudi.

Nadam se da će u skorijoj budućnosti zaživjeti selo i da mladi mogu od svoga rada da žive i rade u svojoj Petnjici“, zaključio je Sabahudin Novalić.

Emisiju o seoskom gazdinstu zdrave hrane sa Sabahudinom Novalićem pogledajte na youtube kanalu Radio Petnjica.