IZAŠAO NOVI, 37. BROJ REVIJE BIHOR

Ovih dana je, u izdanju ZK Bihor iz Luksemburga, izašao novi, 37. broj revije Bihor, prvog glasila na južnoslovenskim jezicima u Luksemburgu.
I u ovom, kao i u prethodnim brojevima, na 56 stranica, revija donosi niz zanimljivih tekstova iz Crne Gire, Luksemburga i regiona.
Glavni i odgovorni urednik Faiz Softić u rubrici Riječ urednika piše o prestižnom priznanju koje je, minulog ljeta, reviji dodijeljeno u Petnjici a povodom 4. avgusta, dana ove opštine na sjeveru Crne Gore.
Ivana Đukić, publicistkinja iz Crne gore u svom opširnom tekstu „Quo vadis Montenegro“ osvrnula se i na prethodni broj revije te naglasila da je ovo glasilo od izuzetnog značaja kako za crnogorske iseljenike u Luksemburgu tako i za ostalu dijasporu širom svijeta do kojih stiže revija Bihor.
Enko Korać, novinar radija Petnjica piše o Danima dijaspore u Petnjici i svečanosti povodom Dana opštine a tu je i osvrt o posjeti potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića dijaspori u Luksemburgu, kao i tekst Ruždije Kočana „Crnogorske muke sa dijasporom“.
U ovom broje može se pročitati i tekst o milijarderima u Luksemburgu, kao i osvrt o humanitarnoj akciji udruženja Luksemburg – Crna Gora,  te i zapis o nedavno preminuloj Ermini Erku Muhović, vrijednoj aktivistkinji ZK Bihor.

U ovom broju revije Dragan Bursać piše o doktorici Dušanki Vujasić, rođenoj Beograđanki koja je u potonjem ratu u Bosni i Hercegovini, boreći se za ranjenike u Goraždu i Podrinju, i sama  položila svoj život 27. aprila 1993. na radnom mjestu u goraždanskoj bolnici.
Revija donosi opširan intervju novinara Alena Bajramovića sa poznatim književnikom sa Cetinja Sretenom Vujovićem, a u vezi nedavnih nemilih događaja na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Esko Muratović profesor filozofije iz Nikšića i u ovom broju bavi se filozofskim promišljanjima na temu: „Ka filozofdkoj tematizaciji, konvergencije etike obzirnosti i etike sabura sa sa humanizmom islama“.
Poznati književnik Enes Halilović iz Novog Pazara piše o skribomanima i pojavi skribomanije koja desetljećima opterećuje književnu scenu na prostorima Balkana.

Prof. dr. Osman Softić, publicista iz BiH piše o oslobađaju Srbije od Osmanlija i iseljavanju Muslimana i Albanaca iz Užica i Srbije krajem 18. i početkom 19. vijeka, a Džemal Dacić, profesor službenik Mešihata Islamske zajednice u Podgorici piše „Da li je „pedagoški udarac“ uistinu izašao iz dženeta.

Ovaj broj revije, u rubrici Kultura, donosi više zanimljivih tekstova od kojih izdvajamo: prof. dr Draško Došljak: „Kroz našu književnost teče Lim“,  Dino Burdžović: esej o knjizi poezije „Drvo za moj tabut“ autora Envera Muratovića iz Rožaja, kao i tekst Almira Zalićića o pjesniku Mirku Gašiju, čudesnom pjesniku sa Kosova. U istoj rubrici nailazimo na nekoliko kraćih tekstova posvećenih promociji knjige priča Ada Softića iz Berana „U sjenci Feminog oraha“ kao i tekst Seada Mahmutefendića: „Misera Suljić – Sijarić; Žena koju hoće tekst“, a Ferid Muratović i u ovom broju bavi se mladim sportskim talentima porijeklom iz Crne Gore i Balkana koji stasavaju u Luksemburgu. Ovaj put piše o mladoj nogometašici Dajlini Softić, koja se ističe kao veliki fudbalski majstor i nagovještava uspješnu fudbalsku karijeru.

I ovaj broj odštampan je u prestižnoj štampariji „Merkator“ u Bijelom Polju, tiraž je 1 000 primjeraka i rasprodan je do posljednjeg primjerka još prije izlaska iz štampe.
Idemo dalje, reklo bi se u ZK Bihor iz Luksemburga, koji već punih 12 godina izdaje ovo glasilo.

Redakcija revije Bihor