(VIDEO I FOTO) SPORT I DIJASPORA: UNION – PORAZ KAO POBJEDA

Uprkos kiši koja je različitim intezitetom padala tokom cijele utakmice i klizavom terenu na stadionu Viktor Marchal u Tetangu dvije ekipe koje se takmiče u različitim rangovima pružili nezaboravnu utakmicu i pokazali neviđenu borbenost sa mnoštvom dobrih akcija i još jednom pokazali da je fudbal prije svega sport, ali, u određenim momentima, i umjetnost.

Meč se igrao u okviru takmičenja za Kup Luksemburga.

Počelo je tačno u 16:00h, ali umjesto devedeset igralo se ravno 120 minuta, i još pride oko dvije stotine gledalaca posmatrali su izvođenje jedanaesteraca; izvrsne šuteve i još bolje bravuroze golmana.
Posebno se istako vrsni golman Union 05 Šabanović, koji je u prvom poluvremenu odbranio nekoliko skoro neodbranjivih udaraca, raspoloženih napadača FK Titus Petanže koji se takmiče u prvoj luksemburškoj ligi i zauzimaju treće mjesto na tabeli.

Union 05 takmiči se u trećoj luksemburškoj ligi, ali je danas pokazao punu zrelost i kvalitet prvoligaša sa vrha lestvice.

Od prve minute krenulo se žestoko sa brzim napadima i kontanapadima, te su se ređale prilike jedna za drugom; Unon 05 propušta nekoliko stopostotnih prilika, a i sudija ne dosuđuje čist jedanaesterac.
Neka mu je na čast!
Ipak, na poluvrijeme se otišlo nenačetih mreža.

                     Neviđena ozbiljnost i taktika u ekipi Union 05

 Neutoljiva želja za pobjedom pokazala se još žustrije na samom početku
drugog poluvremena. Union 05, apsolutno dominira na trerenu, češće napada, ali i trpi napade odolijevajući mudrom odbranom i brzim kontranapadima. Kruna čestih i izuzetno taktički smišljenih napada Uniona 05 bila su dva gola u mreži prvoligaša iz Petanža. Prvi u 56. minuti postiže brzonogi Rikardo Borges, a onda u 67. minuti Erik Perry izvanrednim udarcem povećava rezultat i Unon 05 vodi sa 2 : 0.

A onda, poslije ubjedljivog vođstva dolazi do kratkotrajnog pada u kvalitetu igre Uniona 05 što protivnik brutalno kažnjava i za samo deset minuta poravnava rezultat.

Šok, ali i nada na tribinama stadiona Viktor Marchal u gradu Tetanžu.

Česti povici i aplauzi, skandiranje navijača svojoj ekipi bili su vjetar pod krilima ekipi Union 05 koja i dalje napada i odolijeva napadima protivnika.
Union ponovo probuđen i s jasnom željom za pobjedom kreće na gol gostiju iz Petanža.
U 87. minuti sudija poklanja penal gostima – 3 : 2 za goste, a samo tri minuta kasnije, u 90. minuti Erik Perry, zahvata loptu iz izvedenog kornera i postiže evro gol – 3 : 3.
Sve vrijeme ekipa Petanža igra nešto grublji fudbal, tako da trener Uniona 05 mijenja 4 ponajbolja igrača u svojoj postavi.

Produžeci i nova uzbuđenja

Kako pravila nalažu – igrali su se produžeci i u 117. minuti sudija dosuđuje nepostojeći jedanaesterac za goste – 3 : 4. za ekipu Petange.

Samo nekoliko minuta kasnije odbrambeni igrač Petanža ruši Imada Djeloula u kaznenom prostoru Petanža, sudija pokazuje na bijelu tačku, a najbolji igrač u ekipi Uniona 05 Meris Ramdedović strahovitim udarcem sa bijele tačke poravnava na 4 : 4.

                          Presudila sudijska nekorektnost

Za publiku, a pogotovu za aktere utakmice – jedanaesterci su najstresniji dio utakmice. Strijelci Uniona 05 su i tu na visini zadatka, ali opet sudijska nekorektnost pogađa Union 05 i on gubi ovu utakmicu, jednu od najboljih koju je odigrao, možda i od samog postanka kluba.
Naime, izuzetno raspoloženi i daroviti golman Šabanović brani jedanaesterac, ali sudija traži da se udarac ponovi. Bilo je to presudno za ovaj meč.
Ostaje velika utjeha da su igrači dali sve od sebe i pokazali izvanrednu igru.
Možemo komotno rezimirati da se ovakva fudbalska predstava rijetko viđa na fudbalskim terenima u Luksemburgu.

Presjednika kluba Union 05 Mersudin Mita Ličina:
Danas kao da smo mi bili prvoligaši a gosti trećeligaši; bili smo bolji u svim segmentima igre. Igrali smo bolje, dominirali ali sudija i sreća su bili na strani gostujuće ekipe. Nemam šta zameriti mojim igračima ostavili su srce na terenu uzdignute glave izašli sa terena. Kup je za nas završen sada nam ostaje glavni cilj a to je prvenstvo gde nam je prvi zadatak povratak u Promotion D’honneur (Druga Luksemburška liga) Iskoristio bih priliku da se zahvalim našim navijačima koji su u velikom broju došli i po kiši i nevremenu podržali svoj klub i, kao i svaki put, direktno uticali na kvalitet igre.
Živio fudbal, živio sport
! – zaključio je vidno raspoložen predsjednik Ličina.

F. S.