BERANSKA NVO GRAD BIHOR NAZVALA SRPSKIM GRADOM, REAGOVAO BKZ: ČIN KOJI IZAZIVA NEMIR I NESIGURNOST, POTREBNA REAKCIJA NADLEŽNIH

Bošnjačka kulturna zajednica oglasila se saopštenjem povodom akcije NVO KUD Lim koja je prilikom akcije na srednjevjekovnom gradu Bihor objavila da je u pitanju “Srpski srednjevjekovni grad”. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Iz medijskih objava saznajemo da je od strane NVO “KUD Lim” iz Berana pokrenuta inicijativa u kojoj se srednjovjekovni grad “Bihor”, koji se nalazi na lokalitetu brda Gradina, opština Berane, pokušava imenovati kao “Srpski srednjevjekovni grad” čime se na brutalan, u nauci neutemeljen način, vrši kvalifikacija i preimenovanje kulturnog nasleđa opštine Petnjica, kao sjedišta bihorskog područja. Pored toga, imamo saznanja da se od istog subjekta planira na zidinama ovog kulturnog dobra postavljanje vjerskih simbola i obilježja koja bliže određuju novo ime koje se ovom kulturnom dobru u ovom slučaju pokušava pripisati.

Pomenuta NVO je na ovaj način uzela sebi za pravo da srednjevjekovni grad oko kojeg je nastao Bihor, sada opština Petnjica, vrši preimenovanje, i postavlja vjerske simbole, suprotno pravilima struke i bez saglasnosti nadležne institucije Uprave za zaštitu kulturnih dobara, što dodatno izaziva nemir i nesigurnost u dijelu stanovništva koje svoje historijsko trajanje i pamćenje vezuje za ime koje nosi ova srednjovjekovna tvrđava, a niti u jednoj fazi svog postojanja nije bilo vezano za srpsko porijeklo.

Iz navednih razloga, ovim putem obavještavamo Upravu za zaštitu kulturnih dobara o planiranim aktivnostima pomenute NVO, i od iste zahtijevamo da hitno preduzme odgovarajuće zakonske radnje u smislu zaštite ovog kulturnog dobra”, stoji u saopštenju BKZ.

Nekoliko dana nakon akcije NVO KUD Lim, na mjestu gdje je grad BIhor zavijorile su se bošnjačke zastave.