AGOVIĆ: PETNJICA JE 21. MAJA 2006. BILA ISPRED CETINJA SA SVOJIM “DA” NEZAVISNOSTI CRNE GORE

U sali Centra za kulturu Petnjica juče je organizovana svečanost povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednik opštine Samir Agović, čestitao je Dan nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednik je poručio da su Bihorci ponosni kao ljudi i kao kraj, što su prije 15. godina zajedni i složno, bez obzira na partiju kojoj su pripadali ili nisi pripadali ni jednoj, pokazali koliko su zreli i odani Crnoj Gori.

„Naša velika ljubav se pretvorila u veliko Da 21. maja i mi kao krajd oživjeli smo procvat.

Ono što je Crna Gora postigla u 15 godina do posljednjih parlamentarnih izbrora je ponos svih nas. U tom periodu, bilo je onoga što niko nije htio da se desi, međutim, mnogo toga se dešavalo dobrog i mnogo toga je stvoreno kao nova vrijednost i podignut je kvalitet života svih naših građana u Crnoj Gori i Petnjici.

  1. maj nas podsjeća na zajedništvo i slogu, ljubav prema domovini i na naš osjećaj patriotizma, koji je najbolje izražen na samom referendumu.

Kada je u pitanju procentualna podrška, Petnjica je bila ispred Cetinja 21. maja 2006. godine.

Tog dana, naš narod Bihora i čitave dijaspore, pohrlio je da glasa za slobodnu, nezavisnu i suverenu Crnu Goru.

Tekovine koje smo ostvarili u deceniju i po su impozantne. Naša država se kretala ubrzanim koracima ka savremenom društvu, Evropskoj uniji. Postigli smo mnogo toga u oblasti infrastrukture, turizma, poljoprivrede, ekonomije i u skoro svim drugim segmentima i podigli kvaliteta života građana.

Taj trend, nakon osnivanja Opštine, nastavili smo da stvaramo i na prostoru naše opštine nove vrijednosti, nova materijalna dobra i kvalitet života za naše građane.

Petnjica je postala mnogo inkluzivnija.

Gotovo polovinu od te decenije i po, kao samostalna opština Petnjica promijenila se u odnosu na period kad je bila mjesna zajednica i to nebrojeno puta. To je zasluga Vlade Crne Gore, naših građana, dijaspore ali svakako zbog pregnuća i odgovornog rada lokalne uprave.

Želim da podsjetim na sve vrijednosti koje smo stvorili i benefite koje smo ostvarili kao nezavisna država i kao samostalna opština, o tome možemo svjedočiti svakog dana i u svakoj prilici.

Moramo iznova jačati našu snagu, naše zajedništvo, našu slogu, jer samo zajedničkim naporima  i odgovornim radom možemo postići još bolje i više.

To smo činili u ambijentu koji je bio povoljan za razvoj države i opštine.

Sada su se nažalost okolnosti promijenile i sada ne možemo sa sigurnošću kazati da će Crna Gora ići naprijed”, istakao je predsjednik Agović.

“Svaki građanin je ponaosob zaslužan za postignute uspjehe i uspjeh pripada svima nama, zbog toga od srca čestitam Dan nezavisnosti i želim da zajedno u budućnosti stvarano nove vrijednosti, nova dobra i novi kvalitet života u Petnjici i Crnoj Gori”, dodao je Agović.

Predsjednik se zahvalio direktoru JU Centra za kulturu Sinanu Tiganju, zato što je organizovana svečanostu u ovim uslovima i poručio da Petnjica ne zaboravlja 21. maj, dan kaga je gotovo stoprocentni broj građana Petnjice iskazao ljubav prema domovini.

“Trudimo se da naše zasluge niko ne može osporiti, zato smo ponosi jer svih ovih godina nikada nismo dozvolili da ugrozimo bilo koju tekovinu post referendumske Crne Gore i onoga što je poslije referenduma urađeno. Naprotiv, Bihorci ma gdje se nalazili, uvijek su davali doprinos u razvoju naše države i Opštine.

Kad god je trebalo Crnoj Gori Bihorci su bili spremni da pomognu, pa su to činili svih ovih godina i posebna je ta pomoć u procesu obnove državnosti ali i kroz brojne humanitarne i donatorske aktivnosti, koje su išle ne samo prema građanima Petnjice već je podrška stizala građanima  drugih opština u Crnoj Gori ali i regionu.

To nas je okupilo danas i to nas podsjeća na sve naše napore koje smo uložili za protekli period.

Budimo ponosni zato što dijelimo iste vrijednosti, bez obzira što smo različiti po mnogo čemu, ali smo jedinstveni po osjećaju pripadnosti Crnoj Gori i našem doprinosu i zaslugama za slobodnu, evropsku Crnu Goru.

Podvlačim, moramo biti ponovo snažni i iznova stvoriti novu energiju da se borimo za sve zajedničke vrijednosti i tekovine u kojima smo uživali, a to su: velika sloboda, multietičnost, multikulturalnost i sekularni karakter države.

Afirmacija svih ovih državnih atributa bila je u kontinuitetu a mi Bihorci smo nesebično davali doprinos svemu tome.

Neka nas ovaj dan opomene i neka svako od nas bude svjestan da je državu teško dobiti a lako izgubiti.

Za dobijanje države treba borba, strpljenje, mudrost i požrtvovanje i Crna Gora je stvorena suprotno onome što je bila uobičajena praksa na Balkanu, bez krvi, bez rušenja, bez stradanja. Međutim država se lako može izgubiti ako se potru svi ovi atributi i ako oslabe progresivne i državotvorne snage u Crnoj Gori.

Vrijeme u kojem trenutno živimo je puno izazova, zbog toga budimo svi snažni odlični i odgovnrni da sačuvamo ono što smo stekli, da nikom ne ugrozimo prava i slobode ali da jednako sačuvamo ostvareno i zaslužena sva prava i slobode.

Želim da ovaj veličanstveni datum od srca proslavimo, da ga nosimo u sebi, da cijenimo sve ono sto je visoko i vrijedno u našem društvu.

Još jednom, svim našim građanima čestitam srećan Dan nezavisnost sa željom da je vječna Crna Gora i da je vječna naša opština Petnjica”, zaključio u svom obraćanju predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.

Na svečanosti povodom Dana nezavisnosti, publici su se predstavile članice KUD-a Bihor Ajla Rastoder i Hana Muratović sa pjesmom posvećenoj Crnoj Gori, pod nazivom Zauvijek moja.

Šejla Huremović recitovala je pjesmu “Otadžbin u meni”. Takođe, petnjičkoj publici Šejla je pročitala tekst autora Lejle Tiganj.

Ajla Rastoder i Hana Muratović na kraju su odigrale segmenet koreografije Vrsuta.

ENKO KORAĆ