Uz dobru slogu i iskren nijet sve prepreke padaju u blato: NAŠE MALO NEKOME ZNAČI MNOGO

Hamdija Rastoder

Euro po euro Crna Gora, region i dijaspora ubrzo su premašili cifru od pola miliona eura, koliko je bilo potrebno za liječenje braće Kardović i tako još jednom pokazali da zajedno možemo više nego što i treba, pa je ovo možda dobra poruka političarima da se ugledaju na narod i da sve učine kako svojim postupcima ne bi udaljivali jedne od drugih.

Hamdija Rastoder

Piše: Hamdija M. Rastoder

Dvanaesta je i najteža godina postojanja ZKB iz Luksemburga.
Što zbog pandemije na koju nijesu imuni ni naši aktivisti a ono i zbog odluka ovdašnje Vlade da zatvori, već više od godinu, ugostiteljske objekte u koje spadaju i naše klupske prostorije kao i zabrani okupljanja – u potpunosti su izostali redovni prihodi kluba koji su ostvarivani u proteklom periodu. Kao što je poznato – svi prihodi ostvarivani kroz razne organizacije festivalnog i estradnog karaktera, dijeljeni su u humanitarne svrhe i time je ZK Bihor pomagao na stotine socijalno ugroženih i bolesnih u Crnoj Gori, a nekada i šire. Široka je lepeza pomoći koju je ovo udruženje i njegovi simpatizeri do sada uputilo, prvenstveno u Crnu Goru i Bihor.
Veliki broj doseljenika sa prostora ex-YU u Luksemburg, entizujasta i pobornika očuvanja tradicije i kulture, kao i onih sa posebnom empatijom prema ljudima u nevolji, mahom su okupljeni oko udruženja ZK Bihor, i rado se odazivaju na svaki poziv uprave kluba da se pomogne u nevolji i onima kojima je pomoć potrebna da bi što bolje realizovali projekte od opšteg značaja za društvenu zajednicu.

Tako je bilo i tokom mjeseca marta ove godine kada su na adresu Upravnog odbora udruženja pristigla četiri zahtjeva za pomoć, i gdje su samo kroz viber grupu ovoga udruženja prikupljena novčana sredstva u vrijednosti od 25. 000,00€.
S ponosom ističemo da je rukovodstvo kluba, imajući u vidu finansijsku situaciju i stanje kase udruženja, jednoglasno odlučio da sve zahtjeve, putem viber grupe, predoči svom članstvu i prijateljima kluba, kojih, istina, nije mali broj.
A oni su se, kao i uvijek do sad, i kako dolikuje ljudima koji ne zaboravljaju zemlju svoga porijekla i razumije druge i slabije – toplo odazvali, te se na sve zahtjeve odgovorilo pristojnim novčanim iznosom.

Nepovoljna finansijska situacija u opštini Petnjica i državi Crnoj Gori uzrokovala je da naš Talas Bihora – Radija Petnjica zatraži finansijsku pomoć od udruženja ZK Bihor sa kojim ovaj radio ima izuzetnu i plodonosnu saradnju još od njegovog osnivanja. Ovaj zahtjev je istaknut na viber grupi i akcija skupljanja pomoći trajala je četiri dana. Znajući značaj postojanja našeg radija u razbijanju informativne blokade iz zavičaja – prikupljena je zavidna suma od 4.100,00€ sa porukom da u svakoj prilici mogu računati na nas.

Drugi zahtjev za pomoć pristigao je od porodice Hodžić iz Bijelog Polja kojoj je, za liječenje sina Adina od cerebralne paralize u državi  Sent Luois u Americi, bilo potrebno 50 000,00€. Ni tu ZK Bihor i prijatelji ovoga udruženja nisu oklijevali i ubrzo je prikupljena suma od blizu 6.000,00€.

Treći zahtjev nije iz zavičaja niti iz CG već iz regiona a uputila ga je nastavnica OŠ „XHEMAIL KADA“ iz Peći, Jasmina Gutić, gdje je zamoljeno da im se finansijski pomogne u kupovini lektira i drugih knjiga za 120 učenika bošnjačke nacionalnosti koji pohadjaju nastavu na bosanskom jeziku u ovoj školi kao i za dvadeset njihovih nastavnika. Odlukom odbora ovoj školi se izašlo u susret na dva načina: donacijom knjiga i doniranjem novčanih sredstava za kupovinu potrebnih  knjiga. I ovaj put se odazvao veliki broj članova udruženja te je, uz veliki broj donranih knjiga, prikupljen i novčani iznos od blizu 2 000,00€.

Prošlo je samo nekoliko dana od pokretanja treće humanitarne akcije, a pristigao je četvrti zahtjev za pomoć. Mediji i društvene mreže bile su bukvalno preplavljeni pozivom za pomoć braći Kardović iz Rožaja koji boluju od rijetke i teške bolesti i da su za njihovo liječenje u Turskoj potrebna velika sredstva koja porodica nije u stanju sama obazbijediti. Zahtjev je proslijeđen Odboru ZK Bihor na razmatranje pa je istog dana predočen i na viber-grupi kluba. Rukovodeći se krilaticom „Naše malo nekome znači mnogo“, članovi i simpatizeri udruženja su odgovorno prihvatili zahtjev, te se ubrzo prikupilo 12 000,00€.
Euro po euro Crna Gora, region i dijaspora ubrzo su premašili cifru od pola miliona eura, koliko je bilo potrebno za liječenje braće Kardovići i tako još jednom pokazali da zajedno možemo više nego što i treba, pa je ovo možda dobra poruka političarima da se ugledaju na narod i da sve učine kako svojim postupcima ne bi udaljavali jedne od drugih.

Porukom – Naše je ono što podijelimo sa drugim – želimo se zahvaliti svima koji su se odazvali zahtjevu odbora da pomognemo u skladu sa našim mogućnostima. Neka nam traje Radio Petnjica, neka učenici OŠ u Peći budu motivisani da dobro uče i postanu uzorni građani, a posebna želja ide braći Kardović i malom Adinu Hodžiću da se zdravi i veseli vrate sa liječenja svojoj familije i društvu u cjelini.
ZK Bihor ide dalje približavajući se onima kojima je najpotrebniji, bez obzira na vjeru, naciju i mjesto porijekla u Crnoj Gori, a nekada i šire.

      (Autor je sekretar ZK Bihor iz Luksemburga)