Snijeg koji je proteklog vikenda padao na području Bihora, donio je probleme sa napajanjem električnom energijom.

Oko 20-tak mještana MZ Tucanje, samoinicijativno su se organizovali kako bi dotrajalu niskonaponusku mrežu, tačnije stubove, čija starost doseže i do 60 godina, sanirali i tako sebi obezbijedili struju.

„U decembru nijesmo imali sedam dana električne energije kada je pričinjena velika materijalna šteta građanima jer su stradali električni uređaji a da ne pričam o zimnici. Za vikendom smo, da se ne bi ponovilo iskustvo iz decembra, okupili se i izašli na teren da podignemo stubove od leketrične energije, ispale izolatore kao i pokidana žica/provodnici koja je promjera 16 milimetara.

Presjek žice govori koliko je stara elektromreža jer se danas stavlja znatno deblji provodnik. Od jutra do mraka smo bili na terenu i uspjeli smo. Naravno, prethodno smo napravili dogovor sa grupom elektromontera na čelu sa  Tomašem Mitrovićem od kojeg smo dobili saglasnost da izvodimo radove. Lično sam koordinirao i po obavljenom poslu, odnosno sanaciji, selo Tucanje je dobio električnu energiju. Mještani ovog sela, godinama izvode ovakvke i slične aktivnosti kada je u pitanju saniranje električne mreže jer je česta pojava da, bilo li vjetar ili snijeg, dođe do obaranja stubova kao i kidanje provodnika i ispadanja izolatora.

Napominjem da ovo mještani godinam rade a uzevši u obzir da je dotrajala niskonaponska mreža kao i dalekovodna mreža, apelujem na nadležnu službu elektrodistribuce, da izađu na teren i izvrše uvid kako bi se uradila rekonstrukcija mreže i mještanima obezbijedilo stabilno napajanje električnom energijom. ukoliko ne nađu razumijevanja, mještani će biti prinuđeni da preuzmu neke mjere kao što je neplaćanje električne energije kao svojevrsni bunt na njihovu neodognorst i nebrigu prema mještanima ove MZ“, istakao je Bećo Šabotić, predsjednik MZ Tucanje.

DENIS BOŽOVIĆ

PODIJELI