ESMERALDA ŠKRIJELJ – BIHORSKI KOŠARKAŠKI BISER

Prvi intervju YULUX Sports poklonio je jednoj pripadnici ljepšeg pola, u skladu sa bon tonom i pravilom ” Ladies First”. Ljubitelji košarke u Luksemburgu sigurno dobro poznaju ime Esmeralda Škrijelj.
Ova talentovana djevojka rođena je 1995. godine ovdje u Luksemburgu. Njeni roditelji porijeklom iz Crne Gore, živjeli su u Sarajevu, prije nego li ce se konačno 1988. godine doseliti u Luksemburg. Ako ostavimo skromnost po strani, Esmeralda je najbolja igračica košarke u Luksemburgu i najveća zvijezda reprezentacije ove zemlje.
Od 2013. godine igrala je za reprezentaciju BiH U18 a onda 2020. dobija poziv luksemburške A selekcije. Koliko je popularna u ovoj zemlji govori nam i to sto je državna televizija RTL nedavno napravila reportažu o njoj. Istina, kolege sa RTL-a malo su se saplele oko izgovaranja njenog prezimena, tako da su na kraju morali prepustiti samoj Esmeraldi da to uradi.
Ovaj košarkaški biser Luksemburga trenutno igra u ekipi AMICALE Steinsel. Sa ovim klubom je osvajala prvenstvo 2016, 2017 i 2018 godine. Dva puta takodje sa istim klubom je osvojila i Kup Luksemburga 2017 i 2018. godine. Može se pohvaliti još i petim mjestom na prvenstvu Evrope sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Ekipa YULUX Sports-a je uspela doci do ove sjajne djevojke:
YULUX Sports: Esmeralda kao prvo hvala ti sto si prihvatila nas poziv i sto si izdvojila vrijeme za nas. Za pocetak reci nam, sa koliko godina si pocela da treniras košarku?
ESMERALDA: Hvala vama sto ste me pozvali i sto ste obratili paznju na moj sportski rad. Uvijek mi je drago kada vidim da neko iz nase domovine prati to sto radim. Kosarku sam pocela trenirati kada sam imala 10 godina.
YULUX Sports: Kako je doslo do toga da se odlucis i zainteresujes bas za ovaj sport?
ESMERALDA: U stvari, mozda ce izgledati malo cudno, ali ja sam vise volela rukomet i htela sam kao i moj brat koji je igrao fudbal, po svaku cenu baviti se sportom. Medjutim, kako u opštini u kojoj smo zivjeli, nije bilo rukometa, otisla sam na jedan trening i probala kosarku. Trener mi je rekao da moram apsolutno nastaviti da dolazim. Onda sam pocela da se interesujem i da sve vise gledam kosarku na TV kako bih sto pre savladala njene tajne.
YULUX Sports: Koliko puta nedeljno treniras?
ESMERALDA: Treniram cetiri puta nedeljno i onda vikendom imam utakmicu.
YULUX Sports: Kako si primljena u reprezentaciju Luksemburga i da li si ti prva devojka sa Balkana koja je dobila poziv selektora?
ESMERALDA: Ja sam vec jednom igrala za Luksemburg, kada sam imala 13 godina. Onda su me zvali iz reprezentacije BiH i posle sam igrala jedan period za Bosnu. Medjutim, kako zivim i radim ovdje, ljudi iz luksemburske reprezentacije dali su mi ponudu koju na kraju nisam mogla da odbijem. Bio je to tezak izbor, zeljela sam igrati i za BiH ali na kraju sam se morala odluciti za Luksemburg. Da, koliko znam prva sam igracica sa Balkana koja je dobila priliku da igra za reprezentaciju ove zemlje.
YULUX Sports: Koliko je jaka i kvalitetna, reci cemo naša, jer zivimo ovdje, luksemburska zenska kosarkaska reprezentacija ?
ESMERALDA: Pa mogu reci da postepeno dobijamo na snazi i kvalitetu, narocito zahvaljujuci iskusnim igracicama iz inostranstva. Nije nam lako igrati protiv selekcija velikih zemalja kao npr. Francuske ili Belgije. Stoga je federacija odlucila da za sada ucestvujemo na manjim turnirima kako bismo dobili vise samopouzdanja i iskustva. Mislim da ce se u budućnosti cuti mnogo lijelih stvari i da cemo biti sposobne za iznenadjenja.
YULUX Sports: Kako bi ocenila nivo zenske kosarke u TOTAL LEAGUE trenutno ?
ESMERALDA: U poslednje dvije godine kvalitet lige se naglo popravio. Postalo je zaista interesantno pratiti utakmice jer bilo je mnogo uzbudjenja ali i iznenadjenja koja su nam vratila publiku.
YULUX Sports: Koje su tvoje klupske ambicije za ovu sezonu?
ESMERALDA: Pa zelela bih da stignemo barem do polufinala Play-offa…
YULUX Sports: Da li imas u planu preci na veci, profesionalni nivo?
ESMERALDA: Nekada sam mastala o tome. Iskreno cak sam i imala dvije ponude iz Nemacke i Francuske, ali finansijska strana nije bila odgovarajuca. Jednostavno nije to kao u slucaju muske kosarke, mi zene smo nazalost tu jos daleko od njih, nema ravnopravnosti… (smeh).
YULUX Sports: Da li imas podrsku sa balkanskih područja i koliko ti ta podrska znaci ?
ESMERALDA: Imam zaista veliku podrsku i to mi jako puno znaci i dodatno me motivise. Imam jaku podrsku iz Bosne, od bivsih saigracica, trenera… Ovdje imam podrsku svoje porodice, rodjaka, prijatelja. Da, to mi apsolutno puno znaci, to mi daje veliku snagu i uvjek kada sam na terenu trudim se da ih ne razocaram.
YULUX Sports: Koji ti je omiljeni igrac ili igracica, koji su te inspirisali da treniras i dodjes do ovog nivoa?
ESMERALDA: Najdrazi igrac mi je Kobe Bryant a igracica Candance Parker. Od njih sam ucila gledajuci snimke njihovih igara. Osobe koje su me inspirisale, moram jos to pomenuti, bili su moj trener René Keiser i saigracica Erica Morrow. Mogu reci da sam za cetiri godine provedene sa njima, najvise naucila i napredovala.
YULUX Sports: Esmeralda gde vidis sebe u kosarci u narednih 10 godina?
ESMERALDA: Za deset godina, nadam se da cu biti jos aktivna igracica u TOTAL LEAGUE. Ukoliko ne budem mogla igrati onda cu sigurno biti trener mladjim kategorijama jer zelim da svoje iskustvo prenesem mladjim generacijama. Naravno, zelela bih takodje jednog dana preuzeti i neku seniorsku ekipu.
YULUX Sports: Esmeralda to bi bilo sve. Hvala ti puno za vreme koje si nam posvetila. Zelim ti u ime YULUX Sports Team-a puno srece i puno trofeja u nastavku karijere. Mi cemo uvek biti uz tebe i trudicemo se da ispratimo svaki tvoj uspjeh.
ESMERALDA: Hvala vama, meni je zaista bilo zadovoljstvo pricati o svemu ovome na nasem jeziku. Vama zelim samo da kazem SVAKA VAM CAST, mislim da se to tako kaze kod nas( smeh), za ideju i podrsku koju vasom stranicom dajete nasim sportistima ovdje.
Pogledajte reportazu RTL-a o Esmeraldi Skrijelj