IZLAZI NOVI, 35. BROJ REVIJE BIHOR

U izdanju ZK Bihor iz Luksemburga ovih dana izlazi iz štampe novi 35. broj revije Bihor, koji se, kao i prethodni brojevi štapa u prestižnoj štampariji Merkator iz Bijelog Polja.
I ovaj broj donosi niz zanimljivih tekstova iz Crne Gore i Luksemburga sa specijalnim dodatkom o festivalu „Dani bošnjačke kulture“ koji se tradicionalno održava krajem svake godine u Luksemburgu i na kojem učestvuju poslenici kulture iz Crne Gore i regiona.

U svom tekstu „Riječ urednika“ Faiz Softić  piše o natpisu „Nasilje nije privatna stvar“ koji se pojavio na plakatima zalijepljenim na autobusima koji saobraćaju u gradu Differdanžu na jugu Luksemburga, a istoričar Esad Rahić donosi tekst o Starim Beranama, apostrofirajući zatiranje arhitekture koja oslikava kulturu prvih stanovnika ovoga grada.
Revija prenosi tekstove Dragana Bursaća i Jasmina Agića koji tretiraju najnovije nemile događaje u Beranama, a Ado Softić piše o nedavnom iskopavanju kostura sa starog beranskog groblja na kojemu je izgrađena benzinska pumpa i autobuska stanica.

Munir Ramdedović donosi tekst – Revizija zakona o integraciji u Luksemburgu, a Ruždija Kočan piše o vječitoj nostalgiji, vraćanju u zavičaj i neminovnim razočaranjima.
U ovom broju revije može se još pročitati tekst o bihorskom vizionaru Hasanu Ramdedoviću, čije se mudre poruke i određeni projekti na planu urbanizacije sela Lagatore i danas pamte.

Esmir Esko Rastoder iz Švajcarske piše o pomoći doseljenika iz Bihora u Švajcarskoj štrampanju monografije KUD Bihor iz Petnjice.

U ovom broju mogu se još pročitati tekstovi Džemala Dacića, te Violete Jašović koja piše o Haćimu Durakoviću iz sela Trpezi u Bihoru, koji je pored toga što je sedam puta bio udarnik na radnim akcijama širom Jugoslavije, cijeloga života, kao diplomirani ekonomista, brinuo o svom zavičaju pokrećući fabričke pogone i druge akcije od društvenog značaja u svom kraju.

Između ostalih u ovom broju revije pišu mr. Esko MuratovićGordana Ganić, Dino Burdžović, Burhan Čelebić i Edina Kočan koja donosi tekst o vrsnom karatisti iz Belgije, osvajaču velikog broja medalja i koji će se uskoro, kako se sam nada, boriti pod zastavom Crne Gore.

A u specijalnom dodatku povodom festivala Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu, svojim prilozima predstavili su nam se:
Crna Gora: Prof. dr Draško DOŠLJAK, Enver MURATOVIĆ, Braho ADROVIĆ, Đorđe ŠĆEPOVIĆ, mr. Sait ŠABOTIĆ, Džemal DACIĆ, Božidar PROROČIĆ, Ademar Ibrahimović, Šato Ajdarpašić.
Kosovo: Mustafa BALJE, bošnjački pjesnik sa Kosava
BiH: Prof. dr Džemal LATIĆ, Hadžem HAJDAREVIĆ, ak. slikar Džeko HODŽIĆ, Safet SIJARIĆ (BiH/CG) Hrvatska: Prof. dr Izet HOZO (HR/BiH)
Slovenija: Saefadin KORAĆ (SLO/CG)
Luksemburg: Mensura Meca ADROVIĆ (Lux/CG), Faiz SOFTIĆ (LUX/BiH/CG), Ferid MURATOVIĆ (LUX/CG) Holandija: Ivo KOBAŠ (Holandija/BiH)
Njemačka: Prof. dr Harun CRNOVRŠANIN (Njemačka, Srbija-Sandžak) Dino BURDŽOVIĆ (Njemačka Crna Gora) Rifat STANKOVIĆ (Njemačka/ Crna Gora)

Ovaj broj, u tiražu od 800 primjeraka, već je u cijelosti rasprodat i prije izlaska iz štamparije, a dobar dio biće podijeljen i naručiocima u Crnoj Gori, Švajcarskoj, Njemačkoj i, svakako naručiocima u Luksemburgu, a jedan dio će se naći i na poznatim prodajnim mjestima širom Luksemburga.