(VIDEO) ISLJAM ĆEMAN: PRIJETNJE MANJINSKIM ZAJEDNICAMA POJAČANE NAKON PROMJENE VLASTI

Isljam Ćeman

Povodom učestalih pojava ispisivanja grafita i slanja neprimjerenih poruka na račun bošnjakog naroda, predsjednik OO SD Petnjica, Isljam Ćeman za portal radija je istakao da za naše prilike to nije ništa novo.

“Živimo u 21. vijeku kada bi trebalo da svaki pojedinac se zapita čemu vodi ispisivanje uvredljivih grafita i koje su poruke poslane tim putem.

Kao roditelj i građanin Crne Gore, mislim da su to poruke u najmanju ruku zabrinjavajuće, tužne i žalosne ali smatram da su to poruke manjine u našoj lijepoj Crnoj Gori.
Žalosno je to što mnogo puta pozivamo i dijelimo na nacionalne, vjerske ili druge grupacije, odnosno ono što je davno prevaziđeno u uređenim društvima i sistemima. Ovom prilikom pozivam građane Crne Gore, bez obzira kome vjeruju i u šta vjeruju, da to drže za sebe i svoje lične potrebe a da se mi u našoj državi ponašamo civilizacijski kao što to čini moderni i uređeni svijet.

Suvišno je oko grafita zboriti izuzev toga da zaključim da bi bilo vrijeme da se batalimo tih poslova. Mislim da imamo bitnijih i interesantnijih problema, kojima bi trebalo posvetiti pažnju, kako bismo stavili tačku raseljavanju i napuštanju Crne Gore.

Aktuelni slučaj se pripisuje i prošloj i aktuelnoj vlasti. Očekujem i nadam se da će nadležni organi reda vrlo brzo utvrditi ko je spreman na ružne poruke, koje nažalost zavređuju veliku pažnju u našem društvu a red bi bio, ponavljam da se bavimo poboljšanjemživota u Crnoj Gori”, kaže prvi čovjek SD Petnjica.

On je dodao da tu partiju a i njega lično ništa neće pokolebati da se bori za izgradnju građanske, multievropske, multikulturalne Crne Gore.

Ćeman je poručio, onima koji pokušavaju da sruše građanski koncept CG ispisivanjem parola i prijetnjama, da se neće uplašiti

“Prošli smo devedesete, koje su bile mnogo teže, izdžali smo, smatrali smo da je to prošlost, međutim neke stvari se ponavljaju i nadam se da će to biti kratkog roka”, rekao je ćeman.

Od aktuelne vlasti očekuje  da su efikasni u svom poslu i da pravovremeno reaguju na sve ono što se dešava, pogotovo kada su manjinske zajednice u pitanju.

“Očigledno je da su prijetnje pojačane nakon dolaska nove vlasti. Mislili smo da su loše poruke prošlost našeg društva, međutim pojavljuju se u skladu sa formiranjem nove vlasti, tako da nova vlast može da demantuje ukoliko nađe nalogodavce i objelodani kako bi saznali prave informacije ko još uvijek misli da može da gradi građansku Crnu Goru”, rekao je Ćeman.

On dodaje da je zabrinjavajuće to što se pojavio predlog da se jedna ulica u Beranamanazove po ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“Međutim na osnovu onoga kako kako se deklarišu partije i koalicije koje čine vlast, imamo određeni broj partija i koalicija koje se deklarišu kao građanske i proevropske, na osnovu ovoga se pokazalo da ta ekipa jedno priča a drugo radi, što je veoma zabrinjavajuće i neuljudno ali želim da ponovim, prošle su devedesete i te ideje neće proći kod ljudi koji misle da Crna Gora treba da bude građansko društvo”, rekao je Ćeman.

Prvi čovjek petnjičkog SD smatra da nije iznenađenje to što članovi DF-a stoje na strani nacionalizma ali da je iznenađenje što su im se pridružili neki članovi Demokrata i koalicije Crno na bijelo.

“Bošnjaci u Beranama su se loše osjećali kada su čuli za jednu takvu odluku ali i drugi, bez obzira koje je vjere. Ne bih oko toga mnogo govorio ali smatram da su se loše osjećali građani drugih vjerskih zajednica koji žive Crnu Goru kao multietničko društvo.

Prema zvaničnim informacijama, Ratko Mladić je proglašen ratnim zločincem. Što se tiče Osmana Rastodera, bilo je pokušaja, ideja i optužbi, ja nema informaciju da je on proglašen ratnim zločincem. Nemamo argumente da te dvije ličnosti dovodimo u istu ravan.
U Komisiji za imenovanje ulica u Petnjici, neko je dostavio predlog za ulicu Osmana Rastodera, međutim na zadovoljstvo većine građana Petnjice, Komisija za imenovanje odbila je zvanično, tako da te ulice u Petnjici zvanično nema i smatram da ne treba da ima ko god je bio u prilici da kroz svoj život se bavi nehumanim i nečasnim radnjama. Podvlačim, Ratko Mladić i Osman Rastoder ne mogu biti u istoj ravni na osnovu zvaničnih izvještaja.

Nijesam bez razloga pripadnik Socijaldemokrata i stava sam da smo mi malo građansko društvo u kojem je jedina perspektiva i budućnost se može graditi kroz građanske a nikako kroz nacionalne partije.

Smatram da građanska partija koja ima građansku ideju treba da ima prednost i da funkcioniše i nijesam za nacionalnu organizaciju, jer bio bi red da se prave po nekim drugim planovima a ne po nacionalnoj pripadnosti.

Moja poruka za kraj je da se građani batale naziva ulica, grafita, da se građani pitaju od čega, zbog čega i kako živimo u našoj državi Crnoj Gori”, rekao je predjednik OO SD Petnjica Isljam Ćeman.

ENKO KORAĆ