OSNIVA SE STRANKA CRNOGORSKIH MUSLIMANA

U Crnoj Gori je oko 45.000 muslimana koji se nacionalno izjašnjavaju kao muslimani ili Crnogorci islamske vjeroispovjesti bez adekvatne političke zastupljenosti i krajnji je momenat za osnivanje partije koja će predstavljati taj narod – saopšteno je iz Inicijativnog odbora za formiranje stranke.

U Proglasu Inicijativnog Odbora navodi se da su crnogorski muslimani do sada uglavnom bili aktivni u građanskim partijama i preko njih pokušavali da ostvare svoja prava.

Ističe se da je oko 45.000 crnogorskih muslimana, koji se nacionalno izjašnjavaju kao muslimani ili Crnogorci islamske vjeroispovjesti bez adekvatne političke zastupljenosti.

– Podstaknuti tom činjenicom osjetili smo da je krajnji momenat da osnujemo političku partiju koja će izvorno predstavljati crnogorske Muslimane i ostale građane Crne Gore koji dijele gradjanske vrijednosti – piše u Proglasu.

Ocjenjuje se da su u svijetlu posljednjih događanja muslimani svjesni da postaju polako građani drugog reda.

– I u ranijem periodu bili smo nedovoljno zastupljeni u političkom i javnom životu Crne Gore, pa s toga sve više dolazimo u situaciju da nas „ teren ne prepoznaje“, a i poslanici državnog parlamenta kada nabrajaju nacionalne manjine često preskoče muslimane – navedeno je u Proglasu.

Navodi se da je zbog toga i brojnih drugih razloga pokrenuta inicijativa za formiranjem partije manjinskog muslimanskog naroda Crne Gore koja će u prvom redu imati svoj građanski karakter.

– Jer je karakteristika crnogorskih muslimana upravo ta građanska nota koja nas vjekovima krasi , nota suživota i razumijevanja za druge, te ostvarivanja ravnopravnosti i skladnog života različitih naroda u našoj Crnoj Gori – smatraju u Inicijativnom odboru.

Oni su kazali da će partija nastojati da nadomjesti nedostatak adekvatnog predstavljanja muslimana Crne Gore koji su marginalizovani u ostvarivanju esencijalnih i Ustavom zagarantovanih prava, koja su do sada tražili kroz razne građanske partije i preko njih uglavnom bezuspješno pokušavali da ih ostvare.

Ističe se da će partija baštiniti Crnu Goru kao jedinu svoju državu jer, kako su naveli, izgleda, da su crnogorski muslimani jedini koji nemaju drugu ili rezervnu državu osim Crne Gore.

– Mi ne idemo po mišljenja u Beograd, Sarajevo, Zagreb ili Tiranu mi smo srcem i dušom okrenuti samo Cetinju, Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Rumiji, Lovćenu, Hajli, Bjelasici, Prokletijama. Za nas ne postoji druga,a ni bolja država nego li Crna Gora i samo ćemo se za nju boriti – poručili su iz Inicijativnog odbora.

Oni su poručili da vjeruju da ćemo svojim aktivnostima doprinijeti kvalitetnijem i boljem životu svakog građanina, „jer smo svi mi na prostoru Crne Gore djeca samo jednog i jedinog crnogorskog krša“.

– Pozivamo sve zainteresovane gradjane koji žele da dijele naše ciljeve da nam se pridruže kontaktom na e mail adresu: [email protected] – piše u Proglasu.