(VIDEO)AMAR MURATOVIĆ NA SAJMU TRADICIONALNIH PROIZVODA U PODGORICI: BIHORSKI SOK KAO BREND

Amar Muratović, uspješni mladi privrednik iz Bihora koji se odnedavno počeo baviti proizvodnjom cijeđenih sokova, za kratako vrijeme uspio je da brendira Bihorski sok.

Muratović će sjutra učestvovati na Sajmu tradicionalnih proizvoda u Podgorici na kojem će predstaviti svoje proizvode.

“Na sajmovima smo učestvovali sa dvadesetak proizvoda. Prvi put ćemo na Sajmu imati bistre sokove od voća. U ponudi imamo miks skova aronije i jabuke, krušaka i jabuke za  mi je stigla potrebna dokumentacija. Za ostale još čekam, nadam se da ću do kraja januara dobiti potrebnu dokumentaciju za sokove koje proizvodim”, rekao je Muratović gostujući u programu Radija Petnjica.

On je objasnio i proces proizvodnje i kazao da je to jednostavan proces ukoliko je zdravo, čisto i oprano voće.

“Uzećemo primjer jabuke, koja se melje u mašini za mljevenje, onda se prebacuje u presu za cijeđenje voća i iz te prese nakon odrađenog procesa izlazi bistri sok od jabuke koji se dalje filtrira i sipa u mašinu za pasterizovanje, odnosno pasterizator, gdje se zagrijava na oko 80 stepeni. Nakon toga, sipa se u staklenu sterilnu ambalažu. Hermetički se zatvara i više se ništa ne dodaje niti se oduzima”, objašnjava Muratović.

Muratović je završio poljoprivredni fakultet i nije radio u državnim i opštinskim organima kako bi bio maksimalno posvećen svojoj proizvodnji.

„Upisao sam poljoprivredi fakultet u Bijelom Polju, smjer kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje. Diplomirao sam 2017. godine. Imao sam prilika, ponuda i poziva da radim, ali nije mi to ambicija. Da sam se zaposlio, sigirno ne bi bilo proizvoda koje pravim. Nijesu proizvodi za mene nego i za Bihor“, kazao je Amar.

Znanje sa fakulteta, Amar je prenio na svoje domaćinstvo.

„Sirovinu za proizvodnju sokova isključivo kupujem u Bihoru, nijesam želio da tražim dalje a i ovdje imamo dovoljno zaliha koje su veoma kvalitetne.
U ovom poslu imao sam pomoći od lokalne uprave koja me ni za šta nije odbila i Ministarstva poljoprivrede. Takođe veliku zahvalnost dugujem NVO iz Berana Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije“, kaže Amar.

Amar za kraj razgovora ističe da planira da proširi proizvodnju.
„Planiram da proširim proizvodnju, ali ovo je tek početak. Vidjećemo kako ćemo dalje. Želim da se zahvalim svim Bihorcima koji su mi ukazali povjerenje ove jeseni, jer smo krajem novembra počeli sa preradom voća. Mnogo Bihoraca je došlo i bitno mi je da su oni zadovolji, jer i ja sam zadovoljan. Amar poručuje da je bitno da se što manje voća baci, da se što više proizvede i da se što više zdravog soka popije”, rekao je na kraju Amar.

ENKO KORAĆ