MANJE ŠTETE NA PLASTENICIMA U BIHORU

Snježne padavine u proteklom periodu, osim problema na putnoj infrastrukturi, donijele su i probleme poljoprivrednim proizvođačima.

U prvom planu, najviše su pogođeni poljoprovrednici koji se bave proizvodnjom u zatvorenom prostoru – plastenicima.

Šteta se uglavno odnosi na cijepanje najlona, kako od tereta snijega tako i od udara vjetra. Međutim, prema saznanjima portala radija, kada je pitanju pomoć od strane nadležnih institucija u ovom slučaju, poljoprivredni proizvođači na nju za sada ne mogu da računaju jer nije u pitanju elementarna nepogoda.

Kako je istakao jedan od sagovornika, normalno je da pada snijeg u sred zime a na vlasnicima je da čiste snijeg koliko god mogu i tako smanje teret na plastenicima.

„Da je u pitanju neka od elementarnih nepogoda, u tom slučaju bi nadležne službe pritekle u pomoć. Ovako, ostaje da svaki vlasnik plastenika, sam i o svom trošku sanira štetu“; rekao je sagovornik za portal radija koji je istakao da u onim danima kada je padao snijeg, plastenici manje kvadrature i nije bilo problem očistiti za razliku od onih većih gdje je trebalo zasukati rukave i svakodnevno čistiti i uklanjati snijeg kako ne bi došlo do urušavanja.

DENIS BOŽOVIĆ