U PETNJICI PREZENTOVAN PROJEKAT EU: NOVA ŠANSA ZA POSLODAVCE I NEZAPOSLENE

U sali Skupštine Opštine Petnjica predstavljen je javni poziv od strane Ministarstva finansija u Crnoj Gori o bespovratnoj donaciji Evrospke unije.

Sredstva su namijenjena manje razvijenim opštinama na sjeveru Crne Gore, kako bi unaprijedili ekonomske uslove i zaposlili nezaposlena lica.

Iznos sredstava po projektu koja maksimalno mogu da se dobiju je 550.000 eura a minimalan iznos je 180.000 eura na nivou ukupnog projekta, dok pojedinačne firme mogu da povuku bespovratna sredstva u iznosu do 60.000 eura.

Na prezentaciji proketa prisutni su bili predsjednik opštine Petnjica Samir Agović sa saradnicima, kao i predstavnici preduzeća koja posluju u Petnjici.

Sanja Stupar, izvršni direktor preduzeća MNE projekt menadžmet D.O.O iz Podgorice, definisala je aplikaciju za poziv koji je raspisalo Ministarstvo finansija Crne Gore, koji se realizuje preko fondova EU i istakla da firme koje budu dio projekta, doprinijeće osnovnom cilju a to je zapošljavanje.

„Drago mi je da vidim inicijativu privatnog sektora u Petnjici. To su zdrave firme, koje su pokazale inicijativu da bi željele da doprinesu osnovnom cilju a to je zapošljavanje.
Firme bi na osnovu svojih analiza i potreba za kadrom dobili školovan kadar, koji bi kasnije preuzeli i imali obavezu da dodijele ugovor o radu u trajanju od najmanje 6 mjeseci,
kako bi se obezbijedila održivost ovih projektnih inicijativa.

Svaka od firmi koja se bude javila na javni konkurs koji raspisuje opština Petnjica, imaće mogućnost da povuče bespovratna sredstva, grantove u iznosu od 60.000 eura, koji su namijenjeni za praksu nezaposlenim osobama, koji se budu prijavili. Zatim, nabavku opreme i ostalih obrtnih sredstava, koja su potrebna radi unapređenja njihovog poslovanja i održavanja tih radnih mjesta.

Opština Petnjica kao glavni institucionalni partner, takođe ostvaruje svoj strateški cilj, a to je rješavanje velikog problema nezaposlenosti, kao i podrška u kreiranju pozitivnog ekonomskog okruženja za poslodavce.

Na taj način, održali bisvoje djelatnosti u krizi izazvanoj korona virusom , kako bi i dalje imali pozitivan finansijski rezultat i ostvarivali kvalitetnu uslugu u zavisnosti čime se bave“, zaključila je Sanja Stupar.

ENKO KORAĆ