USKORO RESTAURACIJA KRŠIĆA KULE

Sastanak povodom inicijative za restauraciju Kršića kule

Juče je u zgradi lokalne uprave održan inicijalni sastanak povodom restauracije Kršića kule.

Na sastanku su prisustvovali predsjednik Opštine Samir Agović, potpredsjenik Muslija Kalić, direkotr Centra za kulturu Sinan Tiganj, direktor TO Petnjica Rešad Muratović, samostalni savjetik II Demir Agović, kao i ispred porodice Kršića Šabo i Safet Kršić

Nekoliko godina unazad, postojala je inicijativa da Kršića kula bude predmet pažnje lokalne uprave i da se u perspektivi razvije turističko mjesto, kao i sadržaji koji bi na najbolji način oslikavali prošlo vrijeme.

Na ovaj način, lokalna uprava želi da sačuvamo arhitekturu iz tog doba i da se pošalje poruka da kulturno nasljeđe itekako je značajno za opštinu Petnjica i za razvojne politike u oblasti kulture i kulturnog nasljeđa.

„Svjesni smo prema onome što je porodica Kršić značila u prošlosti i što smo takođe opredjeljenja da trebamo sačuvati sve ono što je vrijedno, ne samo kroz arhitekturu nego i kroz kulturu življenja, ophođenja i rada iz tog perioda.

Naš prvi zvanični sastanak treba da nam bude  obaveza da u periodu koji je pred nama realizuijemo ovu inicjativu.
Želim da se zahvalim Šabu, Safetu i Fikretu Kršiću koji su se odlučili na gest kakav naš kraj do sada nije imao, zbog njihove svijesti i odlučnosti za kulturnim nasljeđem, oni su odlučili da ustupe na korišćenje imovine Kuršićke kule i dio zemljišta oko nje za turističke svrhe lokalne uprave“, kazao je predjsenik opštine Petnjica Samir Agović.

Predsjednik je dodao da se nada se da će držav, Ministarstvo kulture i Zavod za zaštitu spomenika biti partner u ovom projektu i da ćemo za par godina imati ono što želimo, a to je Kršića kula u punom ambijetu otvorena za sve koji žele da se prisjete i da vide kako se nekada živjelo.

U narednom peridou, lokalna uprava će uraditi idejno rješenje i projekat restauracije objekta Kršića kule.
Predsjednik je uvjeren da će sardžaji koju su bili prisutni u tom periodu, ponovo se vratiti onako kako su bili u tom periodu, sve sa ciljem oživljavanja kulturnog blaga i turističke ponude.

Na kraju predsjednik je istakao važnost da lokalna uprava, porodica Kršić, Centar za kulturu, Turistička organizacije vode zajedničku institucionalnu brigu o nasljeđu kao i unapređenje sadžaja, kao što je etno muzej i sve ono što je oslikavalo životne prilike iz tog periodu pa sve do danas.

INICIJATIVE RIFATA RASTODERA: FORMIRANJE ETNO MUZEJA KULA KRŠIĆA, ALIĐUNSKOG TEFERIČA I FONDACIJE ZA PUT BIOČA- PETNJICA -BOR-SAVINBOR-SRBIJA

Šabo Kršić je kazao da je u razgovoru sa predsjednikom Agovićem još 2008. godine u Luksemburgu bilo govora o predaju Kršićke kule lokalnoj upravi, kako bi povratila stari sjaj.

„Došlo je vrijeme da se razgovor ostvari. Kula nije naša, ali u našem širem porodičnom razgovoru, dogovorili smo se i danas ćemo napraviti veliki pomak za Kršiće i cio Bihor, a to je adaptiranje Kršićke kule.
Nastojaćemo zajednički da povratimo stari sjaj kule, onako kako je izgledala u potpunosti“, ističe Šabo Kršić.

Šabo je emotivno govorio o sadržajima koje je nekada Kršića kula imala. Posjedovala je tri vecea, tri hamama, magaze, pekara, posebna prostorija za ručavanje, hladnici koji su korišteni kao frižideri, voda ima u kuću. Ima dosta starih stvari koje su pokrađene, jer je kula nekoliko put razbijana i ostavljena je bila na milost i nemilost.

Safet Kršić, koji je građevinski inžinjer, kazao je da stoji na raspolaganju lokalnoj upravi, kako bi pomogao u povraćaju starog sjaja pratećih i postojećih objekata pored kule, kao i potrebne dokumentacije istorijskih podataka koja će biti potrebna Turističkoj organizaciji u Petnjici.

ENKO KORAĆ