IZAŠAO NOVI 33. BROJ REVIJE BIHOR

Revija BIhor

U izdanju ZK „BIHOR“ iz Luksemburga, nedavno je izašao novi 33. broj revije Bihor, koja donosi niz zanimljivih tekstova iz Crne Gore i Luksemburga, kao i portret velikog humaniste iz bjelopoljskog sela Bistrica, koji decenijama živi i radi u Njemačkoj – Hajriza Hačka Brčvaka.

Glavni i odgovorni urdnik ovog gkasila Faiz Softić u rubrici “Riječ urednika”, pod naslovom Hajriz, donosi opširan tekst o čovjeku koji je ljubav prema svojoj domovini Crnoj Gori istakao u prvi plan.

Naslovnicu ovoga broja upravo krasi foto-portret ovog poznatog dobročinitelja.
Osim toga revija donosi tekstove iz svih sfera života, posebno apostrofirajući humanitarne aktivnosti u doba korone, kao i bogatu rubriku “Iz kulture”.

U bogatoj rubrici „Hronika udruženja“, revija donosi tekstove o humanitarnim akcijama udruženja ZK Bihor, kao i mnogih pojedinaca koji su vezani za ovo udruženje – stanovništvu i Nacionalnom koordinacionom tijelu Crne Gore u doba korone.
Između ostalog, ovaj broj donosi intervju književnika Šefkije Borančića iz Skoplja sa doc. prof. Zećirom Ramčilovićem, potpredsjednikom Skupštine republike Sjeverne Makedonije.

U rubrici “Znameniti Bihorci” dr. Harun Crnovršanin piše o Muratu Mučiću iz sela Goduša koi je svojevremeno važio za poznatog mudraca i mirovnjaka, koji je mirio zavađene porodice u Sandžaku, Crnoj Gori, pa čak i u selima Rugove na Kosovu, kojima je u međuporodičnim osvetama prijetilo istrjebljenje muških potomaka.
U rubrici “Ljudi i neljudi” Draga Bursać piše o fočanskom doktoru i načelniku tamošnje bolnice Sekuli Staniću koji je, tokom izbijanja rata na području BiH, vidjevši da gore bošnjačke kuće u fočanskom kraju u znak solidarnosti sa žrtvama bestijalnog divljanja i zločina – zapalio vlastitu kuću.

U rubrici “Kultura” Božidar Proročić, pod naslovom “Mirsad Rastoder – Bihorac kosmopolitskog duha” piše o ovom neumornom posleniku kulture koji je svoj intelektualni potencijal, znalački utkao u tokove savremene multietničke crnogorske kulture, a tu su i tekstovi mr. Saita Šabotića, Dina Burdžovića, Mirsada Rastodera, Džemala Dacića, Atanasa Popova, Zena Rastodera, Ruždije Kočana, Ferida Muratovića, Enka Koraća, Džafera i Envera Šabotića, Edina Latića, Hamdije Rastodera i drugih
I ovaj broj revije Bihor odštampan je u bjelopoljskoj štampariji “Merkator”, u Crnoj Gori u tiražu od 1 000 primjeraka. Važno je napomenuti da je kompletan tiraž rasprodan samo dva dana po izlasku broja, a stigao je do čitalaca od Crne Gore do daleke Australije.
Zahvaljujući vrsnom stručnjaku iz oblasti dizajna Željku Madžgalju iz Bijelog Polja revija je i tehnički besprijekorno opremljena.

Tekstove sa bosansko/crnogorskog na francuski jezik preveo je Ataanas Popov (Athanase Popov).

Redakcija revie Bihor