Za raz­li­ku od mi­nu­lih ne­ko­li­ko go­di­na, pčelarima sa područja Petnjice ne cvetaju ruže ove godine.

Ka­ko je is­ta­kao za portal Radija Petnjica Sabro Ramčilović, pred­sjed­nik Udru­že­nja pče­la­ra Bihor, meda je malo i u Petnjici i u okruženju.

“Stanje pčelinjih zajednica u našoj opštini totalno je slabo. Pčelarim više od 20 godina i ne pamtim da je ovako loša godina bila. Ova godina je totalno loša, pčele gladuju a meda ni na čačkalicu ne može da se zakači. Stari su kazali aliđun kad prođe, otišlo ljeto. Čim je hladno više nema šta da medi. Nova godina za pčele je prvi avgust.  Apelujem na pčelare da pregledaju i da gledaju društva da ne dopuste da im pčele ne uginu”, istakao je Sabro Ramčilović.

Petnjički pčelari su se javljali Udruženju i tražili pomoć zbog loše godine za pčele.

“Mi smo kao Udruženje uputili apel lokalnoj upravi i predsjedniku Opštine smo predali  zahtjev 28. maja  da nam pomogne koliko je moguće, jer smo vidjeli da neće biti dobra godina. Predsjednik je obećao da će nam pomoći. Razumijemo da je teška situacija zbog korone, ali potrebno nam je da znamo da li će biti pomoći ili ne”, kazao je Ramčilović.

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore donirao je šećer udruženju pčelara Bihor Petnjica za 1870 pčelinjih zajednica 3562 kilograma.

U Opštini ima registrovanih 67 pčelara a od toga 1870 pčelinjih zajednica.

“U doba korone niko nam se nije javio za pomoć pčelarima sa prostora opštine Petnjica, osim Saveza koji su smogli snage iz njigovih sredstava da daju dva kilograma šećera po pčelinjem društvu. Sitan je to zalogaj ali poklonu se ne gleda u zube i ovim putem se zahvaljujem u ime Udruženja. Očekivali smo od Ministarstva poljoprivrede da nam pomogne, ali do sada nijesu. Za preuzimanje šećera za petnjičke pčelare, naši pčelari će u narednom period biti obaviješteni”, zaključio je predsjednik Udruženja pčelara Bihora Sabro Ramčilović.

ENKO KORAĆ

PODIJELI