SPORTISTI U LUKSEMBURGU PORIJEKLOM IZ BIHORA: ALMIR KLICA, MAJSTOR FUDBALSKIH VJEŠTINA

Silovit prodor; Almir Klica u bijelom dresu Godine 2019. Almir Klica prelazi u FK „Jeunesse“, u Esch/Alzette (Eš/Alzet). Već je u prvom timu ovoga kluba odigrao 36 utakmica i postigao 28 golova, od koji su neki i najljepši postignuti na fudbalskim terenima Luksemburga. Pred potpisivanje ugovora sa FK „Jeunesse“ iz Eša, za Klicu se interesovalo još nekoliko klubova iz Luksemburga. On se, na kraju, odlučio za Jeunesse.

Svjedoci smo da u Luksemburgu, među djecom doseljenika iz Crne Gore, postoji veliki broj onih koji su se istakli na mnogim poljima: sportskim, kulturnim, naučnim, a jedan broj mladih porijeklom iz Bihora se vrlo uspješno bavi i politikom.
Ipak, ovdje je riječ o Almiru Klica, fudbaleru koji već godinama igra u FK „Jeunesse“, postiže izvanredne rezultate, na oku je „skauta“ lovaca na talente iz mnogih fudbalski klubova širom Evrope, a i stručnjaci iz fudbalskog saveza Crne Gore ozbiljno su zainteresovani za ovog mladog i rasnog napadača.

Almir KlicaAlmir Klica, rođen je 1998. u Rožajama, na krajnjem sjeveroistoku Crne Gore. Od oca Muzafera, rođenog u selu Dobrodole u opštini Petnjica, i majke Fate Smajili, porijeklom sa Kosova.

Otac Muzafer također je vrlo uspješno igrao fudbal za   FK „Ibar“ iz Rožaja.

Almir se bavi fudbalom od svoje 8-e godine, a ko na vrijeme krene i predano se posveti sportu – rezultati ne izostaju.

U Luksemburg, zajedno sa svojom familijom, doselio 2015. godine, gdje je odmah započeo trenirati u FK „F91 Dudelange“.

Godine 2019. Almir Klica prelazi u FK „Jeunesse“, u Esch/Alzette (Eš/Alzet). Već je u prvom timu ovoga kluba odigrao 36 utakmica i postigao 28 golova, od koji su neki i najljepši postignuti na fudbalskim terenima Luksemburga.
Pred potpisivanje ugovora sa FK „Jeunesse“ iz Eša, za Klicu se interesovalo još nekoliko klubova iz Luksemburga. On se, na kraju, odlučio za Jeunesse.

Prije izbijanja pandemije virusa korona za Almira Klicu su bili ozbiljno zainteresovani i iz uprave reprezentacije Crne Gore, sa čijim selektorom je već obavio nekoliko razgovora, ali je pandemija pritajila planove i onemogućila intezivniju saradnju koja je bila u začetku. No, ovaj ambiciozni i izuzetno darovit fudbaler ne odustaje, uporno trenira i doboko vjeruje da će u skoroj budućnosti zaigrati za reprezentaciju zemlje svoga porijekla.

Napomenimo da se mladi Klica najbolje snalazi na poziciji napadača i svojim majstorijama neodoljivo podsjeća na  Karima Benzema, proslavljenog internacionalca Francuske.

F. MURATOVIĆ