BUJRUM, NA KAFU I MUHABET: U ZANOGU “ĆEMANUŠE” NA DISTANCI

Večeras je Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio da je u Crnoj Gori još 60 novozaraženih korona virusom. Većina ih je iz Podgorice, a u Petnjici nepromijenjeno stanje – dva zaražena, deset oporavljenih i jedan, nažalost, preminuli.

U borbi protiv ove pošasti ujedinio se svijet, vakcine traži više desetina naučno-zdravstvenih organizacija, ali je, za sada jedina odbrana da naučimo nova pravila, da držimo odstojanje jedni od drugih, nosimo masku i redovno peremo ruke.

Ovu, naizgked jednostavnu formulu, većina izgleda ne shvata ozbiljno. Ni u Petnjici, a ni šire. Primjer odgovornosti, svakako je jedan Bihorac koji je, nakon velikih peripetija, došao u zavičaj iz Luksemburga. Odmah je u svojoj kući, u Radmancima, u Zanogi, organizovao prostor i pravila posjete.

Hamdija Rastoder, član ZK Bihor, patriota i učesnik skoro svih akcija pomoći Bihoru, poređao je “ćemanuše” u krug na propisanom rastojanju.

Na sredini je postavio klupu-kolica, na kojoj je predviđeno da se stavi gajba piva. Na svakoj stolici je po jedna maska, pa ko voli nek izvoli.

Ovakvi primjeri odgovornosti u doba borbe protiv nevidljivog neprijatelja su itekako potrebni, kako bi Bihorci, a i ostali u Crnoj Gori shvatili “u kom grmu leži zec”.

Jednostavno je – odstojanje, maske, ruke….

SAMIR RASTODER