NUHODŽIĆ OTVORIO “DANE DIJASPORE” U PETNJICI, PRIZNANJE U IME DIJASPORE PRIMIO EDIN LATIĆ

Poštujući mjere NKT-a, u sali Centra za kulturu u Petnjici, juče je upriličena svečanost povodom XVIII Dana dijaspore.

Svečanost je otvorio ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, koji je tom prillikom istakao da mu je zadovoljstvo što je pozvan da otvori dane dijaspore.

„Lijepo se prisjetiti susreta sa dragim ljudima iz naše dijaspore koje sam svih ovih godina imao ovdje u Petnjici i u drugim krajevima Crne Gore. Ali i u onim gradovima u inostranstvu u kojima živite i radite. Svaki taj susret, pojedinačni ili zajednički, oplemenio me kao čovjeka i svaki put iznova uvjerio u nesebičnu ljubav koju gajite prema rodnoj grudi i zajedničkoj državnoj kući Crnoj Gori. Bihorski kraj je od davnina davao mudre i vrijedne ljude, spremne da uvijek budu na pravoj strani sadašnjosti istrije Crne Gore. Tako je i sada sa ovom generacijom. To ste dokazali kada je Crnoj Gori bilo najpotrebnije, 2006.godine. Svjedočimo da je tako i danas, gotovo bez izuzetka“, istakao je između ostalog ministar Nurković, otvarajući dane dijaspore.

„Čvrsto vjerujem da ćete u narednim izazovima biti onamo gdje ste oduvijek bili, uz interese svog naroda i građanske Crne Gore. A sa jeseni da zajednički krenemo u obnovu sjevera i države uz očekivanje da će brzo doći dan kada će i formalno naša Crna Gora biti dio Evrope u kojoj ste se vi prirodno odomaćili i odakle nam donosite neprevaziđenu energiju solidarnosti i ljudskosti. Želim da još dugo obilježavamo dane dijaspore onako kako dolikuje ljudima ovog kraja. Dostajanstveno, složno uz snažne poruke multietničkog bića Crne Gore. Još jednom sve vas srdačno pozdravljam i želim prijatan boravak u našoj Crnoj Gori. Hvala vam i neka je vječna Crna Gora“, zaključio je Mevludin Nuhodžić.

Na manifestaciji su pozdravne govore imali i predsjednik SO Mehmed Meša Adrović, Predsjednik opštine Samir Agović kao i direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović.

Na ceremoniji je uručeno i priznanje dijaspori koje je primio predstavnik dijaspore, Edin Medo Latić.

On je istakao da opština Petnjica njeguje posebni odnos i saradnju sa dijasporom.

„Mi u Luksemburgu i cijeloj dijaspori, brinemo i vodima računa o našem zavičaju i našoj domovini Crnoj Gori. Činimo to sa puno pažnje, ljubavi i odgovornosti. U savremenoj, građanskoj i demokratskoj Crnoj Gori, imamo dobar oslonac i pouzdanog partnera“, istakao je u uvodnom slovu, Edin Medo Latić dodajući da, kako sa Upravom za dijasporu tako i sa opštinom Petnjica imaju dobru saradnju.

„Želimo zajedno sa svim ljudima dobre volje, gradio bolju i prosperitetniju Petnjicu i tako i Crnu Goru. To je želja svakog Bihorca koji živi van Petnjice. Otvoreni smo za sve progresivne ideje i ljude dobre volje koji misle dobro našem zavičaju i državi Crnoj Gori“, istakao je između ostalog Medo Latić.

DENIS BOŽOVIĆ