(FOTO I VIDEO) NVO VIS LEGIS U AKCIJI ČIŠĆENJA “BEĆKOVIH LUKA”

Grupa mladih Petnjičana, kojoj se priključila i NVO Vis Legis, proteklih dana je radila na čiščenju i uređenju lokacije Bećkove luke.

Kako su saopštili za portal radija, oni su prepoznali ovu lokaciju kao idealno mjesto za relaksaciju i bježanje od svakodnevnice.

„Podržali smo ovakvu akciju, jer sve opštine imaju atraktivne lokacije za odmaranje, uslovno rečeno, mozga od gradske buke i svakodvevnih radnih aktivnosti. Bećkove luke su idelano mjesto za Petnjičane jer, osim prirodne ljepote koja opuštajuće djeluje na čovjeka, kroz koju protiče i rijeka Popča koju u ovom dijelu je može nazvat „suzor Bihora“ zbog njene čistoće što se za onaj dio koji prolazi kroz Petnjicu ne može reći. Radeći na uređivanju budućeg, nadam se za sve Bihorce, popularnog izletišta, odlučili smo da odemo korak unazad kako bi se prisjetili nekdašnjih ljetnjih dana kada je mladost ovog kraja provodila vrijeme pored rijeka, kupajući se u popularno nazvanim virovima. Drvo, kamen, grane i lišće smo iskoristili i pregradili rijeku i tako napravili branu, tj. vir kako bi dobili odgovarajuću dubinu koja podsjeća na bazen i samim tim došli do odgovarajuće tepmerature vode kako bi mogli da se kupamo. To je nešto što je nekada ljeti bilo nezaobilazno duž čitavog korita rijeke Popče. Na žalost, danas je ono zasuto smećem do granica prirodne katastrofe ali, ovaj gornji tok, zbog neprisustva čovjeka kao glavnog izvora zagađivača, Popča je čista. Nastvićemo radove na kompletnom uređivanju i podizanju brane kako bi dobili još na dubini pa, možda ubrzo ovdje se rodi i prva petnjička plaža“, saopštili su iz NVO Vis Legis-a za portal radija.

DENIS BOŽOVIĆ