HRONIKA PETNJICE (VIDEO I FOTO): AGOVIĆ O MODERNIZACIJI PUTEVA, REKONSTRUKCIJI CENTRA……

Samir Agović

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović, je u emisiji Hronika Petnjice, koja je emitovana iz sela Dobrodole, rekao da je zadovoljan što se emisija emituje sa mjesta odakle su krenula ovogodišnja ulaganja u putnu infrastrukturu u Petnjici.

“Želio bih na početku da se zahvalim našoj dijaspori, Vladi Crne Gore i svima koji su dali doprinos, da ovo bude uspješna priča. Ponosni smo što smo postigli nevjerovatan uspjeh, jer kada smo najavljivali prošle godine, imao sam utisak da određen broj ljudi ima sumnju prema tome što najavljujemo, međutim danas uspjeh dijelimo sa svima njima”, kazao je predsjednik.

Asfaltiranje dionice puta od 5,5 km Dobrodole-Bor je završeno, a kako je najavio Agović ova godina će biti još bolja iz ugla ulaganja u infrastrukturu u skoro svim djelovima opštine.

“Građani sela Dobrodole su prikupili 130.000 eura i to je uspješna i dobro vođena akcija. Zahvaljujem se ljudima iz odbora koji su vodili ovu akciju i koji su imali strpljenja, razumijevanja i shvatanja za sve ono što je nužno bilo da se stvore pretpostavke za ovako nešto, i ovo je primjer. O ovom asfaltu se počelo pričati prije dvije godine, da bi prošle godine bila konkretizacija i počelo prikupljanje novca. Opština je prihvatila izazov i naravno da smo bili u obavezi da pomognemo aktivnosti naše dijaspore. Na ovaj način su pokazali da su primjer, ne samo za Crnu Goru, nego i za region”, podvukao je predsjednik.

On je dodao da sa ponosom ističe da je naša dijaspora najbolje organizovana i da je ovo konkretan primjer, koji govori vise od riječi. Predsjednik smatra da je obnavljanje statusa opštine pokazao svrhu kroz akcije koje se odvijaju u posljedenje vrijeme.

“Ovo je takođe pokazatelj povjerenja lokalnoj upravi od strane dijaspore kao i od strane Premijera i Vlade Crne Gori. Lokalna uprava je izdvojila 130.000 iz svog budžeta i na taj način pokazala da podržava napore zajednice. Dijaspora kao da se sa nama takmičila ko može bolje – naravno pobijedili su, jer drugi putni pravac u zaseoku Mehoviće na Boru su asfaltirali, i prema mojim informacijama sakupili su 33.500 eura, dok je Opština izdvojila 15.000 eura”, naveo je Agović

On je napomenuo da se i prema Pločniku odvijaju radovi Na još jednom putnom pravcu se odvijaju aktivnosti, koji će biti modernizovan najmanje od jednog kilometra, putni pravac prema Pločniku.

“Putni pravac prema Pločniku jako je bitan, posebno za ljude koji se bave poljoprivredom, to može biti podstrek da se turistički valorizuje za razvoj seoskog turizma.
Za ovaj put, dijaspora je prikupila 35.000 eura do ovg trenutka, Opština je pomogla sa 5.000 eura, obzirom da nijesmo bili pripremljeni za podršku, ali svakako smo željeli da damo doprinos u mjeri koliko je trenutno moguće”, saopštio je predsjednik Opštine.

On je takođe najavio i asfaltiranje putnog pravca, zajedno sa dijasporom, na prostoru MZ Kalica.

“Radi se o zaseoku Skenderska kalica za koji ćemo pružiti jaku podršku za asfaltiranje tog putnog pravca, gdje dijaspora otprilike treba da obezbijedi oko 60.000 eura, dok je lokalna uprava takođe planirala da uloži 60.000 eura u modernizaciji tog putnog pravca”, istakao je Agović i dodao da se nada da će u narednim godinama, na isti način, riještiti sanaciju ostalih putnih pravaca.

Put Trpezi-Murovac-Poroče-Javorova u dužino od 12 kilometara nije saniran, jer za sada nije bilo sredstavaza sada, ali se predsjednik nada da će se i to riješiti uskoro.

Predsjednik je istakao da je Vlada Crne Gore pomogla ove godine sa 520.000 eura.

“Vlada Crne Gore daje jak podstrek za dinamičan razvoj naše sredine, što je za svako poštovanje i zaista su ovo momenti za koje mogu da kažem da Opština korača naprijed i bilježi sopstveni razvoj zahvaljući dijaspori, Vladi i lokalnoj upravi. Predsjednik je dodao da su tri stuba razvoja Opštine: dijaspora, Vlada i lokalna uprava”, istakao je Agović.

On očekuje da će u narednim mjesecima, zaživjeti IFAD projekat iz čijih fondova će se  modernizovati skoro tri kilometra puteva. Jedan od tih putnih pravaca biće u Daščoj rijeci.

“Već sada smo modernizovali osam kilometara puteva. Dobrodole-Bor 5,5 km, zaseok Ličine oko 900 metara, zaseok Mehovići jedan kilometer i sto metara i očekujemo jedan kilometar prema Pločniku, sa firmom Bemax. Želimo da posvetimo pažnju udaljenim mjestima u asfaltiranju puteva, kako bi naši građani brže i lakše došli do centra Opštine”, naveo je Agović.

Predsjednik pozvao građane da sarađuju sa opštinom u širenju puteva jer se ove godine planira modernizacija puta Petnjica – Lagatore.

“Biće na potezu naši ljudi, koji trebaju biti svjesni značaja puta sa dvije trake. Zaista očekujem njihovu podršku, a to je da ustupe sopstveno zemljište za opšti interes”, naveo je Agović.

Ove godine takođe, lokalna uprava radiće na modernizaciji ulica u centu Petnjice.

“Potpisali smo ugovor sa firmom “Asfalt-beton gradnja” i očekujemo za par dana da se pojavi mehanizacija ovog preduzeća, gdje ćemo početi sa sanacijom gradskih ulica, najprije pored marketa Franca do zgrade Opštine. Opština će ponuditi džentlmenski odnos vlasnicima zemljišta u centru u vidu zamjene”, rekao je Agović.

On je dodao da će se izgradnja puta Petnjica-Berane uskoro nastaviti.

“Imam informacije da je došlo do rješenja imovinskih odnosa i da će se radovi na tom putnom pravcu vrlo brzo nastaviti, kao i sanacija na dijelu puta kroz Policu. Projekat se uradio i vrlo brzo će se pristupitina sanciji ovog terena”, rekao je Agović.

Predsjednik se takođe nadovezao na aktuelnu situaciju sa korona virusom u Petnjici.

“U Petnjici imamo jedanaest oboljelih, nije se vise širio virus i mislim da su apeli urodili plodom. Želim da kažem da su naši građani shvatili da je situacija ozbiljna, nakon naših apela i pisma koje sam uputio predsjedniku NKT-a ministru Simoviću, da je granica prema Srbiji zatvorena 24 sata, što je dalo velike rezultate u borbi protiv zaraze.
Svi smo svejsni da je bilo ilegalnih prelazaka i da je navjerovatnije virus donijet sa susjedne teritorije, ali nije moje da sudim. Jako je dobro što smo imali posjetu direktora Kliničkg centra Crne Gore dr Erakovića, koji nam je dao smjernice kako da se ponašamo”, istakao je Agović.

REDAKCIJA RP