ZK BIHOR: AMBULANTNO VOZILO ZA DOM ZDRAVLJA U ROŽAJAMA

Dio članova UO ZK Bihor pred polazak vozila prema odredišnoj destinaciji. Zdesna, stoje: Enver Šabotić, Esko Halilović, Sabrija Ramdedović, Hamid Rastoder Savinoborski, Džeko Skenderović, Mevludin Mele Avdić, Sead Sejo Agović. Čuče: Edin Medo Latić, Sabit Šabotić, Jasmin Miko Šabotić. (Jedna trećina članova odbora nije bila u mogućnosti prisustvovati ovome činu)

Da je Zavičajni klub Bihor iz Luksemburga istinski posvećen svome zavičaju i svojoj domovini Crnoj Gori pokazao je još jednom akcijom – Kupovina ambulantnog vozila za Dom zdravlja u Rožajama.

Piše: Ferid Muratović

Kao što je dobro poznato u burnim vremenima, koja su nasreću iza nas, stanovnici ovoga gradića na sjeveroistoku Crne Gore, izdašno su pomagali unesrećene koji su bježali pred smrću i vojskama, i nikada ih nisu pitali koje su vjere i nacionalnosti. Svi oni za njih su bili samo izbjegli koji traže spas pod krvavim balkanskim nebom. Otvarajući širom vrata svojih kuća i postavaljajući pred njih sofru, Rožajci su im velikodušno izlazili u susret. To ime se ne može zaboraviti; sve i da hoće – ne može, jer su to dobročinstva koja urastaju u tkivo i svijest napaćenog naroda.

Vijest da je u Rožajama buknula zaraza izazvana virusom corona koja je počela kositi stanovnike ovoga kraja, bolno je odjeknula među doseljenicima sa sjevera Crne Gore u Luksemburgu; rukovodstvo ZK Bihor na čelu sa dipl. ing. Eskom Hailovićem, alarmirali su svoje članstvo i, pored materijalne pomoći, te niza drugih donacija u prethodnom periodu, a na prijedlog Sabrije Ramdedovića, koji preko trideset godina živi i radi u Luksemburgu, za Dom zdravlja u Rožajama kupljeno je namjensko vozilo sa opremom, prilagođeno za prevoz bolesnika. Sabrija Ramdedović se svojski angažovao na ovom projektu i danima radio na njegovoj realizaciji.


Dio članova UO ZK Bihor pred polazak vozila prema odredišnoj destinaciji.
Zdesna, stoje: Enver Šabotić, Esko Halilović, Sabrija Ramdedović, Hamid Rastoder Savinoborski, Džeko Skenderović, Mevludin Mele Avdić, Sead Sejo Agović.
Čuče: Edin Medo Latić, Sabit Šabotić, Jasmin Miko Šabotić.
(Jedna trećina članova odbora nije bila u mogućnosti prisustvovati ovome činu)

ZK Bihor, punih deset godina, kroz razne donacije, manifestacije kulture i druge akcije usmjerene prema svom zavičaju i Crnoj Gori, pokazuju da su lider među udruženjima kada je u pitanju crnogorska dijaspora. Tako će i ostati, obećavaju iz vrha ovoga udruženhja koje okuplja veliki broj članova (U 2019 –oj godini klub je brojao 320 članova)

Ugledni biznismeni i članovi ZK Bihor, kao motor pokretač svih humanitarnih i drugih akcija od opštedruštvenog značaja, prikupili su sredstva za kupovinu ovoga vozila, koje jeste korišteno ali je u dobrom stanju i spremno da odmah po dolasku na odredište krene služiti svojoj svrsi.
Ovim gestom ZK Bihor i njegovi članovi šalju jasnu poruku da zavičaj i domovina Crna Gora nisu sami i da se na njih uvijek može računati. Još jednom, po ko zna koji put, iz redova ovoga udruženja iskri poruka da čovjek čovjeku nije vuk, kako vjekovima ponavlja narodna floskula, već da je čovjek čovjeku – čovjek!

Ovaj projekat realizovali su sljedeći donatori:

1. TESLA LUX elektricité – 500,00€, VLASNIK: Adis Adrović;
2. GYS PROMO SA – 1 000€, VLASNICI: Edin Latić i Safet Spahić;
3. ENSTAL Sarl – 500,00€, VLASNICI: Sanel Škrijelj i Asmir Cikotić;
4. R.N. IMMO LUX – Sarl 500,00€, VLASNIK: Nedžad Rastoder;
5. M.E.T. Sarl – 1000€, vlasnici: Ernad Ero Muhović i Elvis Eko Duraković;
6. EHH LUX Sarl – 1000€, vlasnici: Esko, Harun i Hajro Halilović;
7. FIS IMMO Sarl – 1000€, vlasnik: Smajo Frljučkić.
8. INTER – PIECES Sarl – 1000€, vlasnici Sadat i Elvir Ramdedović;
9. SUD JARDIN Sarl – 500,00€, vlasnik: Irfan Ramčilović;
10. NSK LUX Sarl – 500,00€, vlasnik: Nedžad Škrijelj
11. INOX LUX Sarl – 500,00€, vlasnik: Dado Adrović

Pored ovih donatora i Sabit Šabotić, te Enver Šabotić i Zeno Ćeman su također finansijski učestvovali u realizaciji projekta, opremajući i servisirajući vozilo.