(FOTO I VIDEO) BOŠKOVIĆ OBIŠAO RADOVE NA PLOČNIKU: VOJSKA CG ĆE BITI TU DOK NE ZAVRŠIMO ONO ŠTO SU POTREBE OPŠTINE

Ministar odbrane Predrag Bošković obišao je danas radove na sanaciji i izgradnji puteva  na Pločniku u opštini Petnjica koje radi Vojska Crne Gore.

„Danas smo u opštini Petnjica kako bi obišli započete radove koje vojska izvodi shodno ugovoru koji su potpisali opština i Vojska Crne Gore. Ovo je jedna od onih aktivnosti koje smo najavili još proljetos kada smo kazali da ćemo ljetnje mjesece iskoristiti kako bi vojska bila stancionirana u svjevernim opštinama kada je moguća građevinska sezona i rekli smo da ćemo inžinjerijsku četu dislocirati  u četri opštine. Međutim, kako se neki novi zahtjevi postavljaju, mi smo čak u pet opština bili. Gusinju, Bijelom Polju, Pljevljima i Petnjici, pridodali smo i Kolašin. Ovim današnjim, simboličnim gestom, potvrđujemo da je neraskidiva veza između Vojske i njenih građana i da smo tu na usluzi svima, bez obzira u kom vremenu i kakvi zahtjevni vremenski i bilo koji drugi uslovi bili. Vojska je, prije svega, garant bezbjednosti ali i mogućnosti da se ostvare neke aktivnosti koje opštine u datom momentu nijesu u mogućnosti da ostvare što zbog ograničenih resursa, što zbog i nemogućnosti obzirom na ograničene kadrovske i materijalne potencijale. U svakom slučaju, ovi radovi su započeti prije nekoliko dana. Nastaviće se u narednom periodu do završetka onako kako smo predvidjeli tim ugovorom a siguran sam da i u narednim vremenima, obzirom na potrebe same opštine, Vojska će biti prisutna na ovom kraju, shodno potrebama civilnog stanovništva“, istakao je ministar Predrag Bošković prilikom obilaska inžinjerijske čete na Pločniku.

„Vojska Crne Gore je prisutna na području naše opštine i to je značajna podrška našoj opštini iz razloga što ćemo našim poljoprivrednim proizvođačima mnogo pomoći da imaju kvalitetne puteve i da ono što je njihova odnosvna djelatnost a to je proizvodnja sira, mlijeka i mesa na ovom prostoru, biće mnogo lakše i komfornije da se bave ovom časnom djelatnošću. Nama u ovim vremenima treba porizvodnja i to domaća. Ovo je jedna velika šansa i prilika da zajedno učinimo sve kako bi naši poljoprivredni proizvođači  dobio što bolje uslove. Radimo i na rješavanju vodosnabdijevanja ali sa ovim aktivnostima, koje obavlja naša vojska, naši građani će dobiti ne samo mogućnost da građani lakše dođu do svojih katuna i imanja, nego će i voje proizvode lakše plasirati. Takođe ćemo dobiti mogućnost da se ovi prelijepi predjeli iskoriste u turističke svrhe. Sve je više ljudi koji žele odmor u prirodi a posebno za naše ljude iz dijaspore kada dođu tokom ljetnjih mjeseci, ovo su predjeli gdje oni zaista uživaju. Takođe ćemo, zajedno sa Vojskom, raditi na probijanju lokalnog puta u MZ Javorova što će biti od suštinske važnosti za lokalno stanovništvo gdje će se primaći centru opštine za oko 10 kilometara. To su značajna ulaganja sa nivoa lokalne uprave i Vlade Crne Gore i mislim da građani Petnjice mogu biti zahvalni prema Vladi i Vojski jer je ova snažna podrška u kontinuitetu“, istakao je Samir Agović podsjećajući na aktivnosti Vojske CG na izgradnji vodovoda. „Koristim priliku da u ime svih građana naše opštine uputim srdačnu zahvalnost ministru i načelniku kao i ovim momcima koji čine sve da svoje zadatke obave na profesionalan i koretkan način“, istakao je između ostalog Agović.

Prošli put ste obećali pomoć vojske u sanaciji i izgradnji putne infrastrukture u Petnjici i brzo je realizovano

Na zahjtev predsjednika opštine, tada smo državni sekretar, general i ja, došli u posjetu opštini Petnjica i dogovarali na koji način da izađemo u susret opravdanim zahtjevima opštine i, evo nakon administrativnih procedura koje smo morali sprovesti, danas su se stvorili uslovi da budemo tu i tu smo. Ostaćemo tu sve dok ne završimo ono što su potrebe opštine. Naravno, vjerovatno će se u narednom periodu stvarati neke druge potrebe a vojska je garant prije svega sigurnosti i bezbjednosti ali u istom tom potezu imamo i treću misiju a to je pomoć civilnim institucijama i ovo je jedan od tih načina kako možemo pomoći civilnim institucijama.

DENIS BOŽOVIĆ