“DJEČIJA IGRA” NA TABLAMA KOD “TORINA”: IŠČUPANE I BAČENE PORED PUTA

Na ulazu u Radmansku klisuru, pored areheloškog nalazišta “Torine”, table sa obavješenjima i kratkom istorijom ove turističke lokacije, vandalskim činom su iščupane, bačene pored puta i služe za “bezbrižnu” dječiju igru.

Prema svim  standardima zanata, koji se zove novinarstvo, ovaj tekst bi zapravo trebao ovako da počne. Ali, primjerenije bi bilo da “u glavu” teksta napišemo – “nečuveno”, “uznemirujuće”, “skandalozno”…

Jer kako objasniti bilo kome to da su izuzetni napori pojedinaca iz opštine, zajednice i MZ, da ovaj prostor dobije svoju vrijednost, valorizuje njegov značaj, uljepša za dobrobit svih nas, bukvalno baci pod noge i uništi.

Šta reći o svijesti osobe iz Petnjice koja je juče na FB profilu objavila fotografije djece koja skaču po tablama i svoju dječiju, neiskvarenu muštu, iskaljuju na nečem što je bio rezultat velikog rada za opšte dobro.

To djeca ne mogu da smisle. Neko mora da ih navede na to, da im sopstvenim primjerom pokaže poražavajuću bahatost, kako bi oni mogli da slijede taj loši primjer.

A šta tek reći o osobi koja je, kako bi odradila svoj posao, (valjda napravi put preko arheološkog nalazišta, pregradi Radmančicu i uvede je u cijevi,  table jednostavno iščupala i bacila pored puta.

I nečuveno i skandalozno i uznemirujuće, i još mnogo toga.

I predsjednik TO Petnjica Rešad Muratović smatra da je ovo vandalski čin.

“Planiramo ovih dana da, u saradnji sa opštinom, saniramo ovaj vandalski čin. U narednom poeriodu posvetićemo pažnju održavanju svih objekata koji daju doprinos turizmu, a upućujem apel građanima da i oni sami povedu računa, jer je u interesu svih nas da imamo uređene potencijale turističke destinacije”, rekao je Muratović.

Petnjički administrativni aparat je mali i ne može da stigne da popravlja sve naše bahatosti. Potrebna je takozvana društvena odgovrnost – od mještana, preko lokalne uprave, Radija Petnjica do nevladinih orgfanizacija, kako bismo sačuvali ono što velikom mukom izgradimo.

SAMIR RASTODER