DAN MUSLIMANA SLAVIĆE SE 20. JUNA

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore na svom zasjedanju odlučio je da proglasi 20. jun za nacionalni Dan Muslimana Crne Gore.

Kako su pojasnili, Ukazom o postavljenju muftije crnogorskih muslimana, Knjaz Nikola je za muftiju crnogorskih Muslimana imenovao Murtezu Karađuzovića čime su crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavnika iz redova domicilnog naroda.

“Kralj Nikola je njegovim izborom težio da na čelu Islamske vjerske zajednice bude ličnost koja je rođenjem i svojim ukupnim aktivnostima u potpunosti okrenuta Crnoj Gori. Murteza Karađuzović je bio član crnogorske Skupštine u sva četiri njena saziva, i u njoj nije bio „evet“ efendija, već se borio za prava crnogorskih Muslimana. U Crnogorskoj narodnoj skupštini, gorljivo je branio patriotizam svojih vjernika, pa je na opasku jednog poslanika da Muslimani ne idu u vojsku, odgovorio da će se kad bude potrebno svi crnogorski podanici islamske vjeroispovijesti staviti pod crnogorsku ratnu zastavu, primiti oružje, kad ih knjaz Nikola pozove, i da će s„ostalom braćom Crnogorcima hrabro se boriti protivu opšteg neprijatelja“, piše u saopštenju Savjeta.

Dodali su da je izuzetan doprinos muftija Karađuzović dao u zaustavljanju nasilnog pokrštavanja muslimana u Plavu i Gusinju 1913. godine jer tek nakon njegove intervencije kralj Nikola je zaustavio pokrštavanje.

“Karađuzović je, pored vjerske, završio crnogorsku osnovnu školu i vremenom je stekao ugled jednog od najobrazovanijih Muslimana u Crnoj Gori”, istakli su iz Savjeta.

Savjet je odlučio i da se na nacionalni Dan Muslimana Crne Gore zaslužnim pojedincima uruče i dvije nagrade: “Avdo Medjedović” za doprinos kulturnom identitetu Muslimana Crne Gore i “Murteza Karađuzović” za doprinos afirmaciji nacionalnog identiteta Muslimana Crne Gore”.