“OKUPIMO SE SVI NA JEDNOM MJESTU” – POZDRAV OD ELVISA IZ ŠANGAJA GDJE SE SLUŠA RADIO PETNJICA

Dok Bihor spava, negdje na kraju svijeta, iz jedne od mnogih modernih poslovnih kancelarija u Šangaju, iz telefona dolazi glas i čuje se radio džingl – “Okupimo se svi na jednom mjestu, Radio Petnjica”.

Elvis Adrović, Bihorac, direktor velike kompanije sa 400 radnika, sluša zvuke zavičajnog radija, Radija Petnjica i obavlja uobičajene poslove za šangajskog menažera. Mislima je često u Vrbici, a već 14 godina živi i radi na Pacifiku, na krajnjem istoku velike Kine.

Rođen u Beranama, ne tako davne 1980. godine, a do 13 godine trčao je po livadama Vrbice i gurao loptu sa vršnjacima ispred škole “25, maj” u istom selu.

“Moj komšija i učitelj, rahmetli Mehdija Adrović me je tjerao da budem dobar đak od prvoga do četvrtog razreda. Hvala mu”, prisjetio se Elvis tih najranijih dana djetinjstva.

Kasnije ga je put odveo do Njemačke gdje i danas živi njegova familija.

“Dolazak u Njemačku i početak tog novog života 1994. nije bio jednostavan. Osjećaš da si u tuđoj državi, ne znaš jezik, a i kultura je drugačija. Navikavanje je teško išlo, ali sam tu završio i srednju školu. Nastavio sam da učim zanat (mašinstvo) sve do 2000. godine, kada sam počeo da radim u proizvodnji djelova za auta kao WW, BMW, Mercedes. I danas radim za istu firmu ” Mubea” i imam 23 godine radnog staža”, kaže Elvis.

Bihorska znatiželja i ambicija odvela je Elvisa na drugi kraj svijeta, iako se često i sam pita otkud on baš tamo, otkud Adrović u Šangaju, u gradu sa 23 miliona stanovnika.

Ali čudni su putevi i sudbine, Elvis je do 2004. rastao, školovao se i živio u Njemačkoj u gradu Olpe- Finnentrop, nakon toga je nastavio sa usavršavanjem i obrazovanjem u SAD, u državi Kentaki…..i na kraju Kina. Za sada.

“Ponosim se što sam iz Crne Gore. I to iz Bihora. Ne zaboravljam svoj zavičaj i trudim se  da ga obiđem makar jednom godišnje. Posljednji put sam bio 2018. Posjetio sam Petnjicu, Vrbicu i omiljenu planinu Bor, gde sam provodio ljetnje raspuste sa rahmetli dedom Smailom”, ispričao je Elvis iz dalekog Šangaja.

Dodir sa zavičajem ostvaruje preko Radija Petnjica.

“U današnje vreme digitalnih mogućnosti, slušam Radio Petnicu čak iz Kine. Ne želim ništa do propustim u zavičaju”, kaže na kraju Elvis Adrović uz pozdrave iz Šangaja.

Inače, Elvisov otac je Azbija Adrović (od oca Samila Adrovića, a Smail je brat Faika Adrovića iz Petnice), a majka Bahtija Adrović, porijeklom iz Ćemana, Gornje Vrbice.

SAMIR RASTODER