CHR HAJRAT: PODIJELJENO 2000 PAKETA HRANE, SREDSTAVA ZA HIGIJENU, SJEMENA ZA SADNJU…..

Petnjička kancelarija CHR Hajrata za Crnu Goru od samog početka pojave korona virusa,  svoje kapacitete stavila je na raspolaganje NKT-a Crne Gore i opštinskim kriznim štabovima, kako bi pomogli svim ljudima kojima je pomoć bila neophodna.

“Zahvaljujući saradnji sa organizacijama i pojedinačnim donacijama u akcijama u periodu krize pandemije izazvane korona virusom, ramazanskim i bajramskim danima u gradovima južnog dijela Sandžaka (sjevera Crne Gore) podijeljeno je preko 2.000 paketa sa osnovnim životnim namirnicama kao i sredstvima za higijenu”, kazali su u CHR Hajratu.

Takodje u Bihoru je podijeljeno sjemenskog krompira i drugih sjemena za 130 porodica. Poštujući sugestije donatora,  lokalnim upravama u ovom dijelu Crne Gore dostavljena je i finansijska pomoć. U toku ramazana, aktivisti su sproveli i već tradicionalnu akciju “IFTARI ZA BIHOR”  koju su proširili i na druge gradove”, istakli su iz CHR Hajrata.

U ovoj ramazanskoj akciji u Bihoru i drugim gradovima sjevera Crne Gore, je podijeljeno 3.111 iftara (600 paketa), odnosno namirnica za pripremanje iftara.

“Uprava i aktivisti CHR Hajrata se najiskrenije zahvaljuju dobročiniteljima koji su pojedinačno i preko udruženja pomogli svoj kraj i domovinu. U tome prednjači dijaspora koja je po ko zna koji put pokazala svjesnost i patriotizam prema zavičaju. Takodje u bajramskim danima smo majci sa petoro djece donirali kravu. Molimo Allaha da upiše u dobra djela njihov izdvojeni imetak i vrijeme, da im sačuva njihove najmilije.

Uz rizik da izostavimo neko udruženje ili instituciju koje nesebično pomažu svoj zavičaj, pomenut ćemo njih nekoliko: Muftijstvo Sandžačko, Bošnjaci iz dijaspore, pokret “Kurbani za Bihor”, BKZ Luxemburg, fondacija “Čovek ne umire Ćamil Ramdedović”, Islamska zajednica Plav- Gusinje iz Njujorka, “Farmer sa Bihora”, “Evropa za Petnjicu”, Bošnjaci Frakfurta i dijaspore, Zajednica sandzačke dijaspore (sandžaklije iz svih zemalja EU i ostatka svijeta), džemat ESH Luksemburg, Bošnjaci iz Švajcarske, Islamski kulturni centar iz Luksemburga, Bošnjaci iz Luksemburga, Bošnjaci iz Turske – Hajrat Turkey, NVO Alternativa BiH, Bošnjaci iz Pariza, BKZ Švedska, Identitet.LUX…..

Uz izvinjenje ako smo neku instituciju ili udruženje izostavili, takodje i spisak pojedinačnih donacija je izuzetno dug pa je gotovo i nemoguće pobrojati sve dobročinitelje od istoka do zapada, sjevera i juga sa kojima imamo izuzetnu saradnju već dugi niz godina”, zaključili su iz Uprave CHR Hajrata.

ENKO KORAĆ