CENTAR ZA KULTURU PETNJICA: IZLOŽBA CRTEŽA “ŽIVJETI ZDRAVO, JER ZDRAVLJE JE SVE”

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa Opštinom Petnjica i JU Centar za kulturu Petnjica organizovalo je povodom 31. maja – Svjetskog dana protiv pušenja izložbu crteža na temu „Živjeti ZDRAVO, jer ZDRAVLJE je sve!”, koju možete pogledati narednih nedjelju dana u holu Centra za kulturu Petnjica.

“Povod za izložbu je kao što smo naveli Svjetski dan protiv pušenja, koji se u svijetu obilježava Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija još od 1988. godine. Moto ovogodišnjeg 31. Maja je „Zaštita mladih od manipulacije u industriji i spriječavanje upotrebe duvana i nikotina” (World No Tobacco Day – 31. May 2020.: „Protecting youth from industry manipulation and preventing them from tobacco and nicotine use”) koji
je odredila kao i uvijek Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)”, saopštili su iz CDPR-a.

Ova interesantna izložba pored promocije nepušenja, kao zdravog načina života ima i svoju edukativno – preventivnu funkciju. Izložba koja je priređena treba da posluži kao jedan vid prevencije, da građani na jedan drugačiji način vide sve negativne strane pušenja
po zdravlje.

Pušenje predstavlja takođe i veliki materijalno – finansijski udar na budžet i džep pušača i njegove familije. Pušenje (u prostoru kojem je to zabranjeno, a tih prostora po Zakonu je veliki broj) predstavlja istovremeno i nepoštovanje novog crnogorskog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz avgusta 2019. godine.

Od posljedica pušenja kao jedne od najtežih bolesti zavisnosti samo u prethodnoj godini, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svijetu umrlo preko šest miliona, a u Crnoj Gori preko 1.500 osoba.

Pušenje duvana je najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija loša navika čovjeka uz epitet da je to „jeftino i legalno drogiranje”. U XX stoljeću agresivno se razvija industrija duvana koju prati veliko povećanje broja pušača zahvaljujući jednim dijelom i agresivnom marketingu, tako da početkom XXI stoljeća u svijetu duvan puši oko 1 milijarda muškaraca (oko 35% muškaraca u razvijenim i oko 50% muškaraca u zemljama u razvoju) i blizu 500 miliona žena (oko 22% žena u razvijenim i 9% žena u zemljama u razvoju). Pušenje duvana u razvijenim zemljama se smanjuje, a povećava se u nerazvijenim i zemljama u razvoju. Svaka popušena cigareta skraćuje životni vijek za 5 do 15 minuta, tako da pušač prosječno živi 10 – 15 godina kraće od nepušača.

Dokazano je da duvan štetno djeluje na ljudsko zdravlje, tako što učestvuje u nastanku mnogih bolesti (dokazana je direktna veza između pušenja duvana i raka pluća, zatim astme, emfizema, hroničnog bronhitisa, oboljenja kardivaskularnog sistema, infarkta srca, moždanog udara i drugih bolesti).