PREDSJEDNIK SO ROŽAJE, ALMIR AVDIĆ PORUČIO POSLANIKU MILUTINU ĐUKANOVIĆU: „DOĐITE U ROŽAJE DA OSJETITE ČARI SUŽIVOTA MOŽDA PRESTANETE MRZITI“

Predsjednik SO Rožaje, Almir Avdić, reagovao je na neprimjeren izjave Poslanika DF-a Militina Đukanovića koji je između ostaloga kazao: “Mi koji nijesmo htjeli da baštinimo Crnu Goru kojom upravljaju Bošnjaci, Muslimani i Albanci, a tražeći sva prava za njih” istakao je između ostalog poslanik DF-a Đukanović.

“Evo i u ovim danima vjerskog praznika za muslimane, svjedoci smo jedne poražavajuće retorike u državnom parlamentu od strane poslanika DF-a.

Naime, već je postala i svakodnevnica u retorici vrijeđanja Bošnjaka, Albanaca, muslimana. Imam potrebu da se oglasim kao predstavnik lokalnog parlamenta iz najbošnjačkije opštine u Crnoj Gori, ali istovremeno i najcrnogorskije. Najbošnjačkija, jer u njoj živi najveći procenat bošnjačkog stanovništva u Crnoj Gori, a najcrnogorskija, jer jeRožaje  u najvećem procentu dalo podršku za nezavisnu Crnu Goru.

Možda su upravo ova dva epiteta trn u oku predstavnicima nakaradne ideologije, za koju smo mislili da je za nama, još završetkom 90-tih godina. Ali, izgleda smo se prevarili, jer nas svako malo podsjećaju ,,nostalgičari,, takvih vremena i šalju nam jasne poruke. Te poruke nisu upućene samo nama bošnjacima, albancima ili u vjerskom smislu muslimanima, već i cijeloj demokratskoj, multietničkoj i prije svega građanskoj Crnoj Gori.

Ono što je izjavljeno u posljednjem slučaju vrijeđanja moga naroda od strane poslanika Milutina Đukanovića je kap koja je prelila čašu i mislim da sve državne instance treba adekvatno da reaguju, a prije svega crnogorsko društvo koje njeguje kulturu suživota i različitosti.

Poručio bih poslaniku Đukanoviću, da smo mi, Bošnjaci, ugradili svoje biće u državu Crnu Goru sa svim ostalim narodima pa i sa Srbima, i da to mora prihvatiti kao realnost prije ili kasnije a ne da nam prebrojava krvna zrnca i to koliko nas ima u državnom aparatu.

Trebao je da nas prebrojava prije 20- ak godina, kada nas nigdje nije bilo u državnim institucijama, upravo zbog vladavine ideologije koju on sada zastupa. Ako je Crna Gora napravila otklon od takve ideologije zahvaljujući i mom narodu, onda sam ponosan, a ako ga još vi i vama slični krivite za to, onda sam jos ponosniji.

Zato, poslaniče Đukanoviću, ne gradite sreću svom narodu na prizivanju nesreće drugima, već tako što ćete emanet koji vam je dao narod, iskoristiti ka upućivanju svoga naroda i svih građana, ka suživotu i izgradnji bolje i perspektivnije budućnosti za sve grđane Crne Gore. I na kraju, bolje da ste u ovim bajramskim danima posjetili Rožaje i prošetali ovom predivnom čaršijom, da probate baklave i osjetite lijepu prazničnu atmosferu, kada se promovišu ljubav i dobrosusjedski odnosi. Da osjetite malo čari suživota, možda iz Vas istjera mržnju.”