MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE PETNJICA ČESTITAO BAJRAM

“Poštovani muslimani u Bihoru i širom dijaspore, želimo vam Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Ove godine naše džamije u Bihoru će biti uskraćene  za brojno prisustvo naše dijaspore, koja je zadnjih godina, uz nas koji živimo u Bihoru, bila najljepši ukras džamija. No, i pored toga što naši sugrađani iz dijaspore nisu ovaj ramazan bili fizički u Bihoru i neće moći za ovaj Bajram biti u Bihoru sa svojim familijama, rođacima i komšijama, to ih nije spriječilo da u toku mjeseca Ramazana i za vrijeme trajanja krize izazvane korona virusom, organizuju brojne humanitarne akcije u zemljamo u kojima borave. Pa smo po ko zna koji put svjedočili požrtvovanosti i svih njih, koji su pojedinačno i preko svojih organizacija uputili bilo koju vrstu pomoći i pokazali da im je zavičaj u srcu. Obradovane su mnoge familije i molimo dragog Allaha da im svima ukabuli i u sevap upiše a imetak nadoknadi.

Mi u Medžlisu IZ Petnjica izražavamo veliku zahvalnost našim pojedincima i džematima u dijaspori, koji već duži period pomažu rad Mešihata IZ u Crnoj Gori, Medresu Mehmet Fatih u Podgorici kao i Medžlis IZ Petnjica i brojne džemate. Posebno se zahvaljujemo našoj dijaspori koja pomaže kontinuirani rad džamija u Trpezima, Kalici, Savinom Boru, Boru, Vrševu, Vrbici i Petnjici. Očekujemo da u narednom periodu oživimo aktivnosti i u drugim džamijama i džematima.

Još jednom upućujemo apel našim džematlijama koji planiraju da danas klanjaju Bajram namaz, da strogo vode računa o važećim preporukama koje je donio Mešihat IZ u Crnoj Gori.

  • Da obavezno sa sobom ponesu masku za lice
  • Serdžadu na kojoj će klanjati i da poštuju socijalnu distancu u džamiji.
  • Na ulazu u dzamiji, na vidnom mjestu su sredstva za dezinfekciju ruku i obuće.

 Bajram namaz će se klanjati u sledećim dzamijama:

  • Glavnoj džamiji u Petnjici
  • Džamiji u Trpezima
  • Džamiji u Boru
  • Džamiji u Vrševu

 

Dragim muslimanima i muslimankama u dijaspori i zavičaju od srca čestitamo nastupajući Ramazanski bajram sa željom da ga provedu u zdravlju, miru i rahatluku sa svojim najmilijim i komšijama.

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Medžlis IZ Petnjica”