BIHORCI IZ LUKSEMBURGA POMAŽU STANOVNIKE BERANSKOG TALUMA

Rifat Ličina

Grupa Bihoraca, koja živi u beranskom naselju Talum, a trenutno rade u Luksemburg, pokrenula je akciju dobrovoljnog sakupljana novca za pomoć mještanima ovog naselja.

Akciju je sprovedena u saradnji sa IZ Berane i njenim predsjednikom Rifatom Ličinom.

„Postoji veliki broj Bihoraca koje put do yemalja zapadne Evrope vodi preko naselja Talum. Oni su se sa područja Bihora prvo preselili u beranske naselje a zatim otišli za Luksemburg, Njemačku i druge evropske države. Na Talumu su im ostali prijatelji i komšije pa smo stoga pokrenuli ovu novčanu akciju da im na neki način pomognemo u vremenu kada vlada korona virus. Uručivanje novčane pomoću i iznosu od 2.240 eura, poklopilo se sa Bajramom pa će im pomoć itekako značit“, istakli su luksemburški Bihorci koji su živjeli ili još uvijek žive u naselju Talum.

 

“Kriza zbog korona virusa nije zaobišla ni naš grad a pogotovo Talum đe je socijalna struktura zaista teška. S bzirom na to da u Luksemburgu ima veliki broj Talumljana, došli smo na ideju da pomognemo svoje komšije. Kao predsjednik IZ Berane i kao stanovnik Taluma, rado sam prihvatio njihovu inicijativu da posredujem u raspodjeli donacije koja je prukupljena u Luksemburgu. Pokrenuo sam tu incijativi i uz dosta konsultacija sa donatorima, oni su to rado prihvatili i došli do zajedničkog stava da, umjesto paketa sa životnim namirnicama, podijelimo novčana sredstva. Tako smo novčanu pomoć podijelili za 45 familije u iznosu od 50e. Podjela novčane pomoći se podudara sa dolaskom Ramazanskog Bajrama tako da će novčana pomoć dobro doći. Primacio novčanih sredstava su izuzetno zahvalni svojim komšijama koji ih nijesu zaboravili u ovim teškim vremenima. Lično u svoje ime i u ime IZ Berane kao i u ime svih mojih komšija, iskreno se zahvaljujem ovim divnim ljudima donatorima od koji je većina svoje osnovno vaspitanje stekla na Talumu”, istakao je za portal radija Rifat Ličina, predsjednik IZ Berane.