OBAVEZA SADAKATU-L-FITRA I ZEKATA

Piše: Enis ef. Buržović, pomoćnik reisa IZ

Zekat jedan od temelja praktične vjere, a njegova obaveznost je utemeljena na Kur’anu i sunnetu. Na 82 mjesta u Kur’anu se pominje zajedno sa namazom, što ukazuje da zekat za one koji su ga u mogućnosti dati nije odvojiv od namaza. Dakle, ne radi se o dobrovoljnoj darežljivosti, jer je institucija zekata zasnovana kao vid kolektivne društvene odgovornosti.

Kroz praksu Poslanika, a.s., zekat se sakupljao u Bejtul-mal – zajedničku blagajnu svih muslimana, odakle je distribuiran po prioritetu kategorijama pomenutim u kur’anskom ajetu.

Sa druge strane, specifično vezano za ramazanski post, uspostavljen je zekatul-fitr, kojim se čisti post od propusta i prijestupa u toku posta.

Dakle i zekat i zekatul-fitr su obavezni i institucionalizovani oblici ibadeta, čime svako površno tumačenje da se pomoć na ovaj način može usmjeriti slobodnom proizvoljnom procjenom svakog ponaosob.

Muhammed, s.a.v.s., je slao sakupljače zekata, dakle nije samo preporučivao davanje zekata, a takva dosljednost mu je naređena ajetom: “Uzmi iz imetaka njihovih zekat, da ih očistiš njime..”

Nakon njega, prvi halifa Ebu Bekr, r.a., iskušan je prvim pokušajem raskola, kada su određene oblasti odbile da daju zekat instituciji Bejtul-mala, uz izgovor da su bili dužni davati Muhammedu, a ne njegovim nasljednicima. Historija je zabilježila Ebu Bekrovu odlučnosf tada da povede rat protiv onih koji su odbili davati zekat.

U današnje vrijeme, ulogu institucionalizovane brige o izvršavanju ovih dužnosti nosi Islamska zajednica, od samog pada holafeta do danas.

Islamska zajednica u Crnoj Gori i ove godine sredstva zekata i sadekatul-fitra usmjerava fondu za održavanje medrese Mehmed Fatih u Podgorici i Rožajama. U ovim odgojno-obrazovnim ustanovama se dnevno posluži više od hiljadu obroka, što za učenice i učenike, osoblje, kao i za mnoge putnike namjernike koji prolazeći ovim krajevima posjete medresu.

Izgovor da se ova sredstva usmjere siromašnima je sasvim površan, jer se Islamska zajednica kroz svoje humanitarne aktivnosti a posebno u vrijeme krize potvrdila kao odgovorna, pomažući ugroženim gotovo na svakodnevnom nivou.

Zbog toga, pozivamo vjernike da budu sigurni u ispravnost svog zekata i sadekatul-fitra, usmjeravajući ga u pomenuti fond za održavanje medrese.