Naši građani koji žive i rade u Luksemburgu, pored svih izazova sa kojima se i sami susreću, kao mnogo puta do sada, nijesu zaboravili svoj zavičaj i domovinu.

Neposredno nakon pojave globalne krize, izazvane pandemijom virusa Covid 19, a  prateći situaciju u Crnoj Gori i aktivnosti koje je Vlada Crne Gore, blagovremeno preduzela, da bi zaštitila zdravlje svojih građana, dijaspora Crne Gore u Luksemburgu nije oklijevala, već je uzela učešće kako bi direktno pomogla domovini, kao što je to uvijek i činila.

I u prethodnom periodu, dijaspora Crne Gore u Luksemburgu, na različite načine je pružala podršku i pomoć pojedincima, raznim institucijama…, dakle svima u Crnoj Gori kojima je bilo potrebno.

Od samog početka pojave krize, svjedoci smo velikih napora Vlade CG, nadležnih tijela i zdravstvenih institucija, koje su se na vrijeme, vrlo profesionalno i odgovorno postavile u borbi da spriječe širenje korona virusa u našoj zemlji. Imajući sve to u vidu, na inicijativu uspješnih privrednika i pojedinaca iz Luxemburga porijeklom iz Crne Gore, odlučeno je da se urgentno pomogne donacijom u iznosu od 30 700,00 € i da se ta sredstva uplate na žiro račum Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv korova virusa.

To je bio prvi korak.

Nakon ove uplate krenula je inicijativa privrednika, te članova i prijatelja Zavičajnog kluba BIHOR i drugih pojedinaca koji žive i rade u Luksemburgu a porijeklom su  iz: Bijelog Polja, Bihora (Petnjica), Rožaja, Berana, Plava, Gusinja, Podgorice – Tuzi i Pljevalja, da se obezbijedi pomoć najugroženijim porodicama u ovim opštinama. Za tu namjenu su otvoreni žiro računi sa mogućnošću uplate namjenskih sredstava za gore nabrojane sredine i do danas je  prikupljen iznos od: 52 150,00€, što uz već ranije uplaćena sredstva za NKT iznosi ukupno: 82 850,00 eura.

Inicijatori prikupljanja pomoći zahvaljuju se svima koji su se uključili u ovu akciju ili su pomogli da se ona realizuje. Zahvaljuju se: Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti, opštinskim operativnim/kriznim štabovima, Crvenom krstu i brojnim drugim humanitarnim organizacijama, kao i volonterima humanitarnih organizacija: „Hilal“, „Džip Klub Bihor“, „HO BIHOR“ i „HO ZEKAT“ iz Domovine, koji su učestvovali u distribuciji pomoći.

Organizatori i inicijatori ovih donacija iskazuju posebno poštovanje i zahvalnost  za mjere koje su Vlada Crne Gore i NKT, veoma uspješno, sproveli da bi zaštitili svoje građane.
Ministarstvo vanjskih poslova sa DKP i Počasnim konzulima, ulaže napore i pomaže građanima Crne Gore koji su se zadesili u inostranstvu, što je za svaku pohvalu.

Zahvalnost ide i Radiju Petnjica iz Petnjice, kao i drugim medijima koji su revnosno pratili ovu akciju.

Svim ovim naporima pokazano je da smo svi, kako u Crnoj Gori, tako i u dijaspori, jedinstveni u nevoljama gdje god da nas one zadese, pa iako smo malobrojni, sloga nas čini velikim.

„Trebamo pored svega imati i dodatne snage i strpljenja, što bi se reklo: strpljen – spašen. Naše misli i brige u dijaspori su uvijek uz naš narod i našu domovinu, uz želje da se što prije ova kriza završi,  poručujemo našima u Crnoj Gori: Niste sami“, istakao je Edin Medo Latić, koordinator prikupljanja i slanja pomoći i član Savjeta za saradnju sa iseljenicima Crne Gore.

Spisak donatora NKT i pojedinačno po opštinama:

 

 

PODIJELI