GINEKOLOŠKA ORDINACIJA BRALIĆ I RADIO PETNJICA: SAVJETI ZA TRUDNICE U DOBA GRIPA I KORONE VIRUSA

Izet Bralić

Ginekološka ordinacija “Bralić” iz Rožaja i Radio Petnjica će u narednim danima objavljivati tekstove – savjete za trudnice u doba gripa i korona virusa. Ovo je način da pomognemo ranjivijim grupama društva u vremenu kada je pošast COVID-a 19 okovala svijet.

Izet Bralić

Kako možete ojačati svoj imuni sistem

Dva su puta da se sačuvamo od napada korona virusa.
Prvi način je da izbjegnemo susret sa njime, i o tim mjerama zaštite sam u prethodnim izlaganjima dosta govorio.
Drugi način, pripremimo naš organizam, da kada dodje infekcija prođemo sa što manje posljedica.
Drevna su saznanja da neka hrana, biljke, začini i ljekovite trave mogu na održiv način jačati imuni sistem – i efikasno zaštititi organizam od uzročnika bolesti sa malo štete ili potpuno bez posljedica.

Kako ojačati imunološki sistem i suzbiti bolesti

Ne treba birati trenutak ili vrijeme kada treba jačati svoj imuni sistem! To treba da bude kontinuirani proces, da to bude stil života. Mnogi ljudi smatraju da su prehlada i grip nezaobilazni, pa tek kada obole pokušavaju sprovesti prevenciju gripa. Kada se već razvije grip, oni uzimaju brojne lijekove, ali tada samo suzbijaju simptome, gase požar koji su mogli spriječiti.

Puno je efikasnije preventivno jačati imunološki sistem. Jer samo s jakim imunološkim sistemom možete ostati sigurni od prehlade i gripa i postati zdravi kroz zarazno vrijeme.
Jačanjem imuniteta na vrijeme ostaćete zdravi i u vrijeme epidemije

Imunološki sistem našeg tijela ima zadatak da nas zaštititi od uzročnika bolesti. Naravno, ovaj zadatak može uraditi samo ako je jak i pripravni .

Pa ako želimo kroz vrijeme pandemije proći na zdrav i vedar način, na vrijeme treba ojačati imunitet.

Postoje vakcine protiv gripa, ali se grip svake godine javi u novom obliku pa je potrebna opet nova vakcija.

Dok je jaki imuni sistem trajna zaštita od svake vrste gripa.

Mjere koje jačaju imunološki sistem pojedinca kao da nijesu potrebne – i nijesu u prioritetu ,,ZABRINUTIM” u zdravstvu.
A ja vam tvrdim što jači imunitet građanina, to je i država, jača i bogatija. Što više preventive, više uštede u zdravstvu. Najbolje uloženi euro je u preventivu.

Može li se imuni sistem ojačati ljekovima?

Iskustvo je pokazalo da vakcinacija, nije garancija da ćete biti pošteđeni prehlade i epidemije gripa. Vakcinacije utiču i na imuni sistem, ali ne jačaju imuni sistem.
I dalje nema lijeka od punog povjerenja, koji bi moao izliječiti prehladu i grip.
Svi lijekove propisani protiv gripa ublažavaju glavobolje i bolove u tijelu, snižavaju temperaturu, ublažavaju kašalj, zaustavljaju kašalj i čiste nos.
Oni samo suzbijaju simptome, ali nikad ne mogu izliječiti grip. Zbog toga što ne uklanjaju uzroke bolova u tijelu, niti uzrok stvaranja sluzi ili uzročnika groznice.
Naprotiv: uzimanje lijekova protiv prehlade, vakcine je liječenje posljedica i oni nikako ne jačaju imunitet.

Šta možete učiniti da izbjegnete grip te da dugoročno ojačate svoj imunitet.

Zdravim stilom protiv gripa

Neuredan način života sa dominantno industriskom ishranom, jednom jabukom godišnje u svrhu snadbijevanja vitaminom, veoma kratkim noćima i po mogućnosti udobnom foteljom ispod guze i daljinskim u rukama,kako biste izbjegli bilo kakvo kretanje i unutar stana,preterana upotreba automobila bez imalo pješačenja,dovode do nagomilavanju štetnih materija u organizmu , kiselina i toksina ,viška masnoće u vašem organizmu .Tako zagađeno tijelo doslovno čezne za svakom prehladom. U ovom slučaju tijelo koristi prehladu za detoksikaciju.

Kao što je poznato, tokom prehlade ste umorni, imate malo apetita i zato ne jedete mnogo. Umjesto toga, organizam traži odmor, laganu hranu i čaj i dosta tečnosti.

Mi tada našem tijelu dajemo upravo ono što mu je potrebno u ovoj situaciji: odmor i opuštanje dosta vode , da bismo potpomogli detoksikaciju ,kako bi se oslobodile sve nagomilane ,,šljake”.

Sva slina koja curi iz nosa ili se iskašljava tokom gripa prirodno sadrži i bakterije ili eliminisane viruse. Ali sada, zajedno sa ovom slinom, eliminišu se i svakodnevni toksini i metabolički ostaci koju ja nazivam ,,ŠLJAKA,,koji su se nakupili u posljednjih nekoliko dana,mjeseci i godina.

Da li je grip nekada koristan?

Grip se može zato i pozitivno posmatrati, kao dobrodošao pojačani čistač tijela. Međutim, ipak bi smo mogli izbjeći grip i učešće u svakoj epidemiji gripa.
A to će mo postići zdravom prehranom i stilom života i osigurati da manje otpada od hrane ostane u našem tijelu.

Koja hrana jača imuni sistem?

Potrebno je svakodnevno a posebno u kritičnim fazama- u vrijeme sezonskih gripova i epidemija ,uzimati određenu hranu i začine koji mogu ojačati imunološki sistem i tijelo pripremiti za odbranu.

Povrće :
Izaberite brokoli, kelj, šargarepu, rajčicu, crveni kupus, bijeli luk, gljive i spanać i uopšte sve vrste lisnatog povrća.
Crveno, narandžasto i posebno zeleno povrće, koje uz brojne druge hranljive sastojke sadrže mnogo beta karotina (preteča vitamina A), jačaju imuni sistem. Podstiču proizvodnju vojske našeg tijela- bijelih krvnih zrnaca – i na taj način pomažu tijelu da se bori protiv svih infekcija.
Od svih vrsta kupusa, kelj je najhranjiviji i najmoćniji u borbi protiv svih infekcija pa čak i ćelija raka. On daje ogromne količine beta karotina ,veliku količinu vitamina C, i kalcijuma i magnezijuma. Kelj je bogatiji vitaminom C od mlijeka.
Uzimajte povrće – kad god je to moguće – sirovo (lisnato dok je zeleno) najbolje kontinuirano tokom cijele godine samo umjereno .

Voće koje jača imuni sistem?

Od svega voća, posebno je pogodno za jačanje imunološkog sistema: limun, jabuka,šljiva,grejpfrut, narandže,banane i tamno voće poput trešanja, borovnica, kupina, crne ribizle i tamnog grožđa – u idealnom slučaju uvijek nekoliko kombinovanih.Posebnu vrijednost ima Bihorsko neprskano voće ,od koga se prave najbolji sokovi .

Bademi jačaju imuni sistem

Najbolji od svih orašastih plodova i sjemenki je slatki badem. Naučna istraživanja su otkrila da bademi snižavaju holesterol i imaju podsticajan uticaj na crijeva kao prebiotici.
Kako vas ne bih doveo u zabunu da pomiješate termine probiotik i prebiotik ,objasnit ću .
Prebiotici su zapravo hrana za probiotike .
A probiotici su dobre bakterije u crijevima.Na ovaj način prebiotici iz badema jačaju zdravlje imunološkog sistema.Dovoljno je da svaki dan pojedete 10-15 badema.

Začini koji jačaju imunološki sistem

Svoje obroke redovno začinjavajte đumbirom, cimetom, kuminom, origanom i crvenom paprikom bijelim lukom.Moj djed je govorio ,,dovoljno začini večeru i grip ćeš pobijediti lijevom rukom.”

Ljekovite biljke koje jačaju imuni sistem.

Ljekovita biljka koja može ojačati imuni sistem je crveni kupus (na sjeveru poznati Rožajski -Baščanski i u Plavu-Vojno-seljski )može da poveća broj bijelih krvnih zrnaca i broj ćelija slezine.

Jačajte imunološki sistem aloe verom

Pustinjska biljka Aloe Vera je nadaleko poznata.Ona se stavlja u proizvodima za njegu kože, proizvodima za zarastanje rana i u sokovima kod liječenja astme, psorijaze, akni, gljivičnih infekcija…
Aloe vera takođe ubrzava eliminaciju toksina i čak pomaže pri saniranje oštećenih tkiva.
Ljekovito dejstvo aloe vera duguje vrlo posebnom svojstvu materiji koja se zove acemannan. Do puberteta, acemannan može proizvesti sam organizam, nakon čega se mora unositi hranom. Acemannan jača imunološki sistem u svakoj pojedinoj ćeliji i na taj način omogućava tijelu da se riješi parazita, virusa gripa i bakterija.

I ako su sve ove biljke pojedinačno korisne nemojte ih uzimati nikada više od dvije zajedno.
Jer će naše tijelo biti preplavljeno s previše stimulusa i nećemo postići cilj.

Vitalne supstance koje jačaju imuni sistem

Vitamin C je imunološki ,,doping “koji omogućava da bijela krvna zrnca rade efikasnije. Ubrzava sve odbrambene reakcije u tijelu.
Ako želite više vitamina C uzimajte limun,trešnje, heljdu…
rasol…
Selen može ubrzati razvoj i pokretljivost bijelih krvnih zrnaca ,a najviše ga ima u šargarepi i orašastim plodovima.

Piće koje jača imuni sistem

Dan započnite čašom tople (ne vruće!) Vode u koju dodate svježe iscijeđeni sok od limuna.
Osnovni biljni čaj, koji može uspostaviti acidobaznu ravnotežu vašeg tijela, pomaže jačanju imunološkog sistema i rješavanju kiselosti.
A kiselost u nasem organizmu pojačava rast bakterija, gljivica i drugih štetnih mikroorganizama.
Za to je izvrstan čaj od koprive ili čaj od konoplje.
Zeleni čaj – poput crnog čaja – treba ga koristiti ali oprezno zbog sadržaja kofeina.
Poštovane trudnice ,majke ,danas sam govorio o jačanju imunitete.
U narednom javljanju ću govoriti o hrani ,piću i navikama,koje slabe imunitet.

Poruka autora:
DA BI STE PRODUŽILI ŻIVOT SKRATITE OBROK
Prim dr Izet Bralić