GINEKOLOŠKA ORDINACIJA BRALIĆ I RADIO PETNJICA: SAVJETI ZA TRUDNICE U DOBA GRIPA I KORONE VIRUSA

Izet Bralić
Izet Bralić

Ginekološka ordinacija “Bralić” iz Rožaja i Radio Petnjica će u narednim danima objavljivati tekstove – savjete za trudnice u doba gripa i korona virusa. Ovo je način da pomognemo ranjivijim grupama društva u vremenu kada je pošast COVID-a 19 okovala svijet.

Autor je vlasnik Specijalističke ginekološke ordinacije “Bralić” prim. dr Izet Bralić.

Trudnice, buduće majke, teško da možete ostati mirne ovih dana kada ste preplavljene mnoštvom informacija (pa i dezinformacija) o korona virusu. Bitno je da ne budete preplašene, ali da ste svjesne opasnosti koja vreba vaš organizam koji je za vrijeme trudnoće tako podešen da štiti više vašu bebu, nego vas same.

Moj savjet je da ove tekstove čitate zajedno sa vašim muževima i članovima porodice, kako bi neka od ovih saznanja pretočili u “stil života” u vrijeme pandemije pa i nakon toga. Prirodno je imati masu pitanja o koronavirusu i šta on znači za vašu trudnoću. Ali prije toga želim da vas upoznam sa promjenama u vašem organizmu, koje se dešavaju od prvog dana trudnoće do porođaja.

Te promjene imaju veliki uticaj na vaše živote i ako ih često nijeste svjesne. Organizam žene u trudnoći se mijenja prilagođavajući se plodu Trudnoća je poseban i neponovljiv period u životu svake žene. Praćena je značajnim anatomskim i fiziološkim promjenama.

Normalni klinički i laboratorijski nalazi trudnica se razlikuju od onih van trudnoće. Trudnoću od početka prate očekivane i fiziološke promene u organizmu majke. Svako oboljenje prije trudnoće, može ukazati na njeno stanje i u toku trudnoće.

Promjene u toku trudnoće dešavaju se u svim organima: kardiovaskularnim,respiratornim,hematološkim,imunološkim,gastrointestinalnim,bubrežnim, mišićno-skeletnim… Tokom trudnoće najveće promjene se dešavaju u kardiovaskularnom sistemu. Količina majčine krvi se prosječno povećava za 25% tokom drugog tromesečja trudnoće, a najveći porast totalnog intravaskularnog volumena, za 40–50% u odnosu na zapreminu prije trudnoće.

Te promjene se nastavljaju do kraja trudnoće kada su i najuočljivije. Hormonske i mehaničke promene (uvećanje materice) u trudnoći dovode do hiperventilacije trudnice. Potrošnja kiseonika se tokom trudnoće povećava za 30–40%, što smanjuje rezervu kiseonika .Uticaj progesterona na sistem za disanje se ispoljava još u prvom tromesečju trudnoće, kada se frekvencija disanja povećava za 15%. Tokom prvog tromesečja trudnoće zapremina plazme se povećava za 15%, a do kraja trudnoće povećanje je između 50% i 55%.

Zapremina crvenih krvnih zrnaca raste u terminu porođaja i do 30%, što zajedno sa povećanom zapreminom plazme povećava ukupnu zapreminu krvi do 45%. Broj leukocita u trudnoći progresivno raste i od 6000/mm3 dostiže vrednost od 9000 do 11000/mm3 u terminu porođaja.

To povećenje se odnosi na porast broja polimorfonuklearnih ćelija, sa pojavom nezrelih granulocitnih oblika. Broj bazofila, eozinofila i limfocita opada, a broj monocita ostaje nepromijenjen.Ove promjene uzrokuju i promene bubrežne funkcije.

Povećanje zapremine krvi dovodi do povećanja protoka bubrežne plazme za 75%, što povećava glomerularnu filtraciju za najmanje 50%. Kod zdravih trudnica nivo kreatinina je normalan, a glikozurija (pojava šećera u urinu)je prisutna kod 5–10% trudnica. Promjene mišićno-koštanog sistema se odnose na povećanu relaksaciju karličnih ligamenata, kao i na pojačanu lumbalnu lordozu(zakrivljenost kičme prema naprijed u slaninskom dijelu).

Zbog toga se trudnica žali na bol u leđima tokom trudnoće.
Zato je veoma važno da zdravstveni radnici i same trudnice poznaju fiziološke promene u trudnoći i razlikuju ih od patoloških, koje su takođe moguće. Ove promjene uporedo prate i psihičke promjene kod trudnice ,izazvane dejstvom hormona posteljice koji kruže krvlju majke i čine je preosetljivom i drugačijom.

Zbog toga trudnica mijenja ukus hrane,mirise ,osjećaj prema spoljašnjosti ,prema prirodi ,čak i prema najbližim osobama… Sve ove promjene za vrijeme trudnoće je naš narod prozvao,,DRUGO STANJE”.Zato često, za trudnicu u Crnoj Gori ,čujemo izraz ,,U DRUGOM JE STANJU” Da se vratimo sada dejstvu korona virusa na ovako ,,izmijenjeni organizam trudnice” Postoji zapravo sedam različitih vrsta koronavirusa za koje se zna da inficiraju ljude.Mnogi su blagi i izazivaju prehlade, ali neki oblici virusa, konkretno MERS-CoV i SARS-CoV, mogu uzrokovati teške bolesti. Korona virus se raširio u sve djelove svijeta,tako da nema pošteđenih i zaštićenih regiona. Šta koronavirus znači za vašu trudnoću? Naučnici još uvijek pokušavaju saznati više o tome kako ovaj virus utiče na trudnice i plod. Evo šta trenutno znamo: Trudnice imaju oslabljenu imunitet i stoga su podložnije komplikacijama respiratornih infekcija poput koronavirusa, pa stručnjaci preporučuju da se potrudite da se pridržavate određenih mjera opreza, poput vježbanja dobre higijene ruku ,pravilne zdrave ishrane…

Mala studija o devet trudnica u Wuhanu, Kina, s potvrđenim COVID-19 ,pokazuje da virus nije otkriven u majčinom mlijeku, niti u krvi iz pupčanika na porođaju niti u plodovoj vodi,što navodi na zaključak da korona virus ne prolazi kroz placentu sa majke na plod. U Velikoj Britaniji, Kraljevski fakultet akušerstva i ginekologije i Kraljevski koledž pedijatrije izdali su smernice na osnovu dosadašnjih kliničkih zapažanja ,analizirajući podatke 147 trudnica i zaključio : Da buduće majke nemaju veći rizik od komplikacija od ostale populacije. Međutim zbog nižeg nivoa imuniteta ,trudnice za sada treba tretirati dijelom rizične kategorije za COVID-19 ,te se savjetuje da budu u izolaciji .

Uostalom, „rani su dani“, za konačne zaključke Dejstvo korona infekcije u trudnoći treba posmatrati iz dva ugla. Prvi ugao je uticaj ovog virusa na samu trudnicu. Drugi ugao je dejstvo virusa na plod u materici. Majčinski instiktivni odgovor ,i odgovor njenog tijela,je da više brine za stanje ploda,nego za sopstveno stanje,je razmljiv,ali u potpunosti pogrešan. Krilatica ,,U zdravom tijelu zdrav duh”, nakon više od tri decenije iskustva prevodim ,,U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV PLOD”.

Čuvajući svoje zdravlje, trudnica na najbolji način štiti nerođenu bebu. Strah od koronavirusa uglavnom su za žene kod kojih već imaju respiratorne probleme ili su gojazne iili imaju visoki krvni pritisak. Dosadašnje objavljene studije na devet žena koje su se zarazile infekcijom u drugom dijelu trudnoće pokazuju da ljekari nijesu zabilježili intrauterinu infekciju i da se bolest nije prenijela na plod. Dogodila su se dva slučaja fetalne patnje,ali svih devet trudnoća je završeno uspješno rađanjem zdravih beba bez prisustva korona virusa kod novorođenčadi.

Studija je takođe otkrila da su simptomi infekcije Covid-19 u trudnica bili slični onima koje su prijavili svi drugi pacijenti. Nijedna žena u istraživanju nije razvila ozbiljnu upalu pluća niti je umrla. Međutim, treba biti oprezan jer se ovi rezultati temelje na ograničenom broju slučajeva, u kratkom vremenskom periodu.

Iskustvo koje možemo primijeniti na koronavirus je isto što je prijavljeno za Sars i Mers. Obje ove infekcije pokazale su prilično kontrolisano obolijevanje kod zdravih trudnica, dok su problemi ozbiljniji kod žena koje su bile u trudnoći, hipertenzivnim, gojaznim i oslabljenim respiratornim kapacitetima.

Predisponirajući uslovi su važni ,kao i starost trudnoće ,jer respiratorni kapacitet opada s povećanjem trudnoće.Povećanje materice smanjuje količinu kiseonika koji se udiše. Što je trudnoća starija to bi infekcija mogla imati teži tok. Trudnice u ovoj osjetljivoj fazi pandemije moraju pokušati voditi rezervisaniji život i izbjegavati moguće dodatne infekcije, ne dobijati na težini, izvoditi vježbe disanja.

Poštovani, danas sam govorio više o organizmu trudnice i dejstvu korona virusa na majku. U narednom javljanju ćemo razgovarati o uticaju korona virusa na plod u toku trudnoće.

,,OSTAJTE DOMA, RADI SEBE A I RADI RODA” Prim dr Izet Bralić