GINEKOLOŠKA ORDINACIJA BRALIĆ I RADIO PETNJICA: SAVJETI ZA TRUDNICE U DOBA GRIPA I KORONE VIRUSA

Ginekološka ordinacija “Bralić” iz Rožaja i Radio Petnjica će u narednim danima objavljivati tekstove – savjete za trudnice u doba gripa i korona virusa. Ovo je način da pomognemo ranjivijim grupama društva u vremenu kada je pošast COVID-a 19 okovala svijet.

Autor je vlasnik Specijalističke ginekološke ordinacije “Bralić” prim. dr Izet Bralić.

Izet Bralić

Poštovane trudnice, buduće majke i vi koje se spremate za svetu ulogu majke, sva ova uputstva važe i za vaše ponašanje u slučaju korona virusa.

 

Bitno je što na sezonski grip može da se nadoveže korona virus .Na već oslabljeni organizam nakon prelezanog sezonskog gripa ,korona virus ima pripremljenu podlogu za jaču manifestaciju i teži ishod ,kod svih osoba pa samim tim i kod trudnica.
Zbog te činjenice ću danas govoriti o sezonskom gripu sa fokusom na trudnice .
Sezonsko zlo koje je češće zimi i s proljeća .
Kako spriječiti bolest i koje lijekove možete uzimati bez ugrožavanja razvoja bebe u trbuhu.

GRIP TOKOM TRUNOĆE: RIZICI ZA VAS I BEBU

Grip izaziva i prenosi virus. Svake zime dolazi malo drugačije od prethodnih godina, mada je u osnovi klinička slika ista,međutim, s vremena na vrijeme virus mijenja svoj ,,genetski “ sastav.
Iz tog razloga, možete se svake godine iznova zaraziti. Trudnoća ne čini da je žena izloženija gripu nego što je uobičajeno; rizik od zaraze koji se javlja upravo je isti onaj koji bi imali, pod istim zdravstvenim uslovima, i van trudnoće.
U trudnoći, međutim, apsolutno ne postoji vakcinacija protiv gripa. Iz tog razloga, kako bi se umanjio rizik od zaraze, potrebno je uspostaviti neko preventivno ponašanje kako se ne bi razboleli.

KAKO SE PRENOSI GRIP?

Virus se širi mikro česticama kapljicama koje se šire u vazduhu kada kašljete, kihate ili jednostavno razgovarate. Buduća majka stoga mora izbjegavati zatvorena ili vlažna okruženja s malo izmjene vazduha,gužve (poput, na primjer, bioskopa,restorana, javnog prijevoza )i uopšte pretjeranu blizinu od drugih ljudi.

KAKO SE BOLEST RAZVIJA?

Čak i u trudnoći simptomi gripa su:
osjećaj „slomljenih kostiju“;
bolovi u zglobovima;
glavobolja
rinitis (tj. prehlada);
kašlja;
sluz;
groznica (koja brzo može dostići 38 stepeni,treba imati na umu da je tokom trudnoće tjelesna temperatura oko pola stepena Celzijusa viša od normalne ,zbog djelovanja progrsterona na širenje krvnih sudova (hormon koji se višestruko povećava u trudnoći)

KOLIKO TRAJE GRIP?

Ako nema komplikacija, grip traje pet do sedam dana. Kad nestane, organizam ostaje oslabljen: stoga je potreban period oporavka od najmanje još pet do sedam dana nakon nestanka groznice, kako bi se izbjegli mogući recidivi ili komplikacije.Upravo ovaj period oporavka je najrizičniji za komplikovanje novim bakterijama ili virusima.
Najčešće komplikacije su bakterijskog porijekla i mogle bi se odnositi na respiratorni sistem (na primjer, bronhitis), mokraćni sistem (cistitis) ili gastrointestinalni sistem.
Liječenje zahtijeva upotrebu antibiotika. Čim buduća majka osjeti prve simptome gripa, a posebno ako se pojavi groznica, ona mora pozvati doktora (ginekologa).
Groznica, u stvari, mora biti pod kontrolom tokom trudnoće, kako bi se spriječilo da dostigne previsoke vrijednosti: po pravilu ne smije prelaziti 38,5 °

KOLIKO JE GRIP OPASAN ZA BEBU?

Virusi gripa nijesu opasni za fetus, jer nisu u stanju doći do njega zahvaljujući posteljici (organ koji bebu hrani i snadbijeva kiseonikom u devet mjeseci) koja, zapravo, djeluje kao filter -barijera za brojne štetne materije , sprječavajući da virus,bakterija ,gljivica uđe u bebu dok je stomaku.
Potencijalno štetni za razvoj fetusa su, međutim:
komplikacije gripa koje je potrebno izliječiti,
upotreba lijekova koji mogu uznemiriti bebu.
Groznica koja utiče na buduću majku također je opasna pojava jer se može negativno odraziti na tok trudnoće.
Kada temperatura tijela dostigne visoke vrijednosti, može pokrenuti kontrakcije materice i dovesti do pobačaja ili porođaja prije vremena. Zato nikad ne bi trebao prelaziti 38,5 stepeni i treba je odrzavati na nivou ispod ovih vrijednosti lijekovima.

KOJI LJEKOVI SE BEZBJEDNO SMIJU KORISTITI?

Krajnji cilj primjene lijekova je ublažiti simptome, počev od bolova u zglobovima do „začepljenog nosa“ i kašlja, a prije svega, spustiti temperaturu i provjeriti da ne nastanu bakterijske komplikacije.
Ginekolog propisuje lijek na bazi paracetamola, supstance koja ne stvara probleme trudnici ili plodu. Paracetamolu treba dva do tri sata da djeluje, ali djeluje duže vrijeme i, za razliku od drugiih antipiretika, nema uticaja na zgrušavanje krvi.
Prednost ima i to što djeluje protivupalno (tj. Bori se protiv upala poput one nosne sluzokože koja potiče od “curenja iz nosa”) i ublažavanja bolova (stoga je djelotvoran i protiv glavobolje i bolova u zglobovima ). Dozu paracetamola treba odrediti ljekar na osnovu temperature.
Prvih dana započinje s jednim gramom (dva puta dnevno po jednu tabletu od 500mg), postepeno smanjujući dozu; ako groznica ponovo poraste, količina lijeka se opet povećava. Za ublažavanje kašlja (dozvoljeni su fluidi-zirajući proizvodi poput sirupa, inhalacije i sufiksa).
Nazalni sprejevi i kapi mogu se koristiti protiv „zagušljivog nosa“, pod uslovom da sadrže malo kortizona i da ne sadrži vazokonstriktorne materije(one koje suzavaju presek krvnih sudova). Možete uzeti i vitamin C, efikasni prirodni stimulans imunološkog sistema tijela (pojačava prirodnu odbranu).
Treba imati na umu da, čak i ove lijekove, koji su klasični proizvodi „bez recepta“, koji se slobodno prodaju u apotekama, ljekar treba navesti i pacijent uzimati u dozama koje mu se preporučuju.

OSTALE MJERE LIJEČENJA OD GRIPA

U slučaju gripa, preporučuje se odmor u krevetu nekoliko dana. Ovaj prijedlog još više vrijedi za buduću majku, čije se tijelo već podvrgava prekomjernom radu i koja mora apsolutno izbjegavati da groznica prekomjerno poraste.
Trudnica mora pronaći položaj u krevetu koji je manje umara tako što, na primjer, stavlja jastuke koji joj drže leđa da bolje diše, ležeći na boku ako uvećana materica previše pritiska na donju šuplju venu i ometa povratak venske krvi iz donjih partija tijela i da radi što više pokreta stopalima i nogama radi olakšavanja cirkulacije.
Buduća majka može obući meki džemper ili toplu duksericu da prekrije ramena i prsa; što se tiče dekica i prekrivača, prilagoditi prema potrebama trenutka u zavisnosti od temperature . Važno je redovno mijenjati vazduh u sobi (provjetravati), koji se mora održavati vlažnim korištenjem ovlaživača vazduha ili stavljanjem posude sa vodom ili mokrim peškirom na radijator .
Zatim, kako u ovlaživač tako i u ladice, preporučljivo je sipati nekoliko kapi esencija (poput eukaliptusa ili lavande) ili lijekova za inhalaciju kako biste olakšali disanje. Kad nestane groznica, možete ustati iz kreveta i preporučuje se odmor u sjećem položaju. Moguće je kretati se oko kuće na svježem vazduhu,ali morate pričekati oko nedjelju dana prije izlaska.

ISHRANA U TOKU GRIPA

Kad imate grip,apetit obično problem. Dobro je, međutim, da buduća majka pokušava jesti, preferirajući možda hranu koja najbolje odgovara njenom ukusu.
Važno je, međutim, da čak i ako se uzima u malim količinama, hrana je lako varljiva i raznolika kako bi se održala kompletno snadbijevanje i sebe i bebe ,hranjivim materijama
Važno je, povećati unos tečnosti, jer groznica izaziva dehidrataciju ,odnosno gubitak tečnosti koji se zbog toga mora nadoknaditi. U ovoj fazi, preferiraju se supe i čorbe , rano i centrifugirano povrće, sokovi od kiselog južnog voća, voćni sokovi, čaj i biljni čajevi i jogurt.

 Prim dr Izet Bralić