ODRŽANA SKUPŠTINA PČELARA PETNJICE: PODRŽANA INICIJATIVA ZA IZGRADNJU PČELARSKE KUĆE

Udruženje pčelara Petnjica održalo je redovnu godišnju Skupštini sa više tačaka dnevnog reda. Prezentovan je finansijski izvještaj za 2019. godinu, a predstavljeni su planovi i ciljevi za tekuću godinu.

Na redovnoj godišnjoj Skupštini usvojen je izvještaj o radu, finasijski izvještaj i plan o radu za tekuću godinu.

“U oblasti pčelarstva tokom prošle godine ostvareni su značajni rezultati. Pčelarska organizacija realizovala je brojne projekte u cilju razvoja i popularizacije ovog sektora”, saopšteno je na redovnoj godišnjoj Skupštini.

Sekretar udruženja Adis Ličina je naveo da je Opština u prethodne tri godine putem Programa podsticajnih mjera mladim pčelarima početnicima podijelila oko 90 pčelinjih zajednica i da je u ovoj godini planirana nabavka opreme u pčelarstvu.

Ličina je akcenat stavio na izgradnju objekta za potrebe udrženja. Početak izgradnje očekuje ove godine. On je predložio da se izabere odbor za izgradnju objekta te da se na čelu tog izabere Munever Halilović. Prisutni su podržali predlog.

Feho Cikotić je predložio da odbor za izgradnju čine još: Adis Ličina, Sabro Ramčilović, Irfan Agović i Rifat Agović.

Prisutni pčelari su prihvatili predlog Cikotića.

Jedna od najvažnijih stvari je i ta da Udruženje svake godine obnavlja i kupuje novu opremu i mehanizaciju uz pomoć lokalne uprave i ulaže u kvalitet proizvodnje i prerade meda  i drugih pčelinjih proizvoda.

Udruženje pčelara posljednjih godina kupuje opremu za potrebe svojih članova uz podršku opštine Petnjica.Posjeduju dvije savremene mašine za topljenje voska, ručnu presu za izradu satnih osnova i sterilizator voska. U planu je kupovina  dva sublimatora za tretiranje varoe oksalnom kisjelinom sa pratećomm opremom.

„Protekla godina nije bila generalno dobra, jul je popravio situaciju. Izmedju ostalog, usvojen je finansijski izvještaj, plan o radu za tekuću godinu i izvještaj o radu. Razgovarali smo o svim problemima koje tište naše pčelare i došli smo do zaključka da formiramo odbor za izgradnju pčelarske kuće u Petnjici koja, ne samo da bi korisna bila mještanima Petnjice, nego i pčelarima susjednih opština. Petnjica bi postal regionalni centar pčelarstva. Do kraja godine očekujemo tri predavanja za naše pčelare u saradnji sa lokalnom upravom i očekujemo nabavku dodatnih pomagala koja će nam olakšati pčelarenje“, zaključuje za portal Radija Petnjica predsjednik Udruženja pčelara  Petnjica Sabro Ramčilović.

ENKO KORAĆ

PROČITAJTE JOŠ:

BIHORSKE LEGENDE: LEDNJAČA – OD PEĆINE ZA SKRIVANJE DO PRIRODNOG FRIŽDERA