FOLKORAŠI ODRŽALI SKUPŠTINU, PREDSJEDAVAO SINAN TIGANJ

Proteklog vikenda u multumedijalnoj Sali KIC-a “Budo  Tomović “ u Podgorici  održana je Skupština UFACG (Udruženje folklornih ansambala Crne Gore).

U svečanom dijelu sjednice  UFACG upriličena je dodjela plaketa čuvarima kulturno –istorijskog nasleđa Crne Gore, a plakete je uručio Lazar Božović.

Dobitnici su:

  1. Shtjefen Ivezaj – Tuzi
  2. Zoran Radimiri – Kotor,
  3. Miljan Živković – Kuči,
  4. Kuća Pepića – Rožaje
  5. Marina Radović – Nikšić

U ime nagrađenih obratio se najmalađi lauret Miljan Živković.

“Kao što rekoše antički  mislioci istorija je svjedok vremena, svjetlost istine, život uspomena, vjesnik davnina i učiteljica života. Iako sam mlad, većinu svog života sam posvetio sakupljanju i očuvanju starina, priča iz prošlosti života, koji svakim danom sve više pada u zaborav. Počeo sam sa osam godina a već punih 15 ljeta zalaganja za očuvanje prošlog a samim tim I vrijednog. Tu veliku ljubav prema porodici i plemenu krunisao sam Monografijom i istorijom Živkovića, a cijelu tu priču je ukrasio zvucima gusala i pjesme etno grupe.

Vjerujem da će za naše etno zbirke ubuduće biti sve više zainteresovani etnolozi ,ali I turistički poslenici  uz pomoć kojih očekujemo još veću valorizaciju naših etno potencijala jer samo tako možemo  očuvati našu etnološku raznolikost u procesu globalizacije .Ova nagrada je za sve nas velika čast I obaveza I mi ćemo  glas   Crne  Gore na najljepši moguči način pronositina sve meridijane zemljine kugle”, rekao je Živković

Najstariji laureat Shtjefen Ivezaj, iako je zašao u devetu deceniju, zahvalio se UFACG na dodjeli plakete i kazao da će svoju etnološku građu čuvati i na onom svijetu.

Na sjednici su takođe dodijeljeni sertifikati – licence  koje je uručio član Savjeta  Emin Đečević .

Zvanje i licencu  Umjetnički rukovodioc stekli su  :

  • Danijela Ćosović  – FA “ Nikola Đurković “ Kotor i Vlado Vuksanović  FA “ Naliovgrad “

Dobitnici licence i zvanje Učitelj su:

  1. Biljana Pićurić –  A.KIC “ Budo  Tomović  “
  2. Draško Pejović –  KUD “Njegoš “,
  3. Nikola Vujović  –   KUD ” Zahumlje “
  4. Radule Petrušić – KUD “ Zahumlje “

Licence za Demonstratora dobili su :

  1. Bojana Radonjić –   FA “ Nikola Đurković “
  2. Maja Agrijević –   KUD “ Boka “
  3. Nemanja Madžgalj –   ACNIP “ Iskra “ 
  4. Nikola Mrvaljević –   FA “ Nikola Đurković”

Na sjednici kojom je predjsedavao predsjednik Skupštine Sinan Tiganj  nakon iscrpnog  podnošenja izvještaja o radu u protekloj godini u kojoj je obilježen jubilej  10 godina rada i postojanja UFACG koji je podnijela izvršna direktorica Danijela Bokan . Ona je istakla da je UFACG tokom protekle godine  realizovala  15 aktivnosti od kojih izdvajamo :XIII Seminar foklora na temu “ Igre I instrumenti Malesije” u Tuzima, Polaganje licenci za rad ,okrugli sto na temu” Gusle I diple u Crnoj Gori” na Cetinju  , Kolo prijateljstva u Tivtu, Festival folklora Skoči kolo da skočimo u Podgorici, VI Internacionalni festival izvornog stvaralaštva u Petnjici, II susrete veterana u Nikšiću, Veče horskog I klapskog pjevanja “ Biserom je okićena moja mila Crna Gora”, veliki koncert na Cetinju povodom Jubileja UFACG koje su izvele članice i Veče fokloraša U Podgorici I dr.

Izvršna direktorica Danijela Bokan je predložila plan rada  za tekuću godinu koji će takođe biti veoma  sadržajan  i pozvala sve da daju konstruktivne ideje  Upravnom odboru kako bi ramatrane  na sjednicma .

Skupština je jednoglasno usvojila :

– Izvještaj  o realizovanim aktivnostima u protekloj godini

– finansijski izvještaj  za period 08.02.2019 do 08.02.2020 godine .

– Plan rada za 2020 godinu

SINAN TIGANJ

 

SLOBODAN SIMOVIĆ PORUČIO IZ PETNJICE: SPC HOĆE SRPSKU CRNU GORU, ALI CG NEMA BEZ SVIH NARODA