MLADI POLJOPRIVREDNIK AMAR MURATOVIĆ: IMA POSLA I U BIHORU, A OVDJE DIŠEM PUNIM PLUĆIMA

Mladi Bihorac Amar Muratović jedan je od mladih iz Petnjice koji se bave poljoprivredom. Ovaj poljoprivredni inžinjer je, i pored ponuda da ode u “bijeli svijet”, ostao da radi u na svom imanju u Petnjici.
“Počeli smo 2016. godine sa podizanjem voćnjaka na 50 ari zemljišta, naredne godine sa malinjakom, jer on brže vraća novac. Malinjak beremo već treću godinu zaredom, dok je mladi voćnjak ove godine donio prve plodove šljive i kruške. Imamo i starije voćnjake sa više vrsta voća, koji rađaju dosta dobro, sa obzirom na to da se sve radi u okviru organske proizvodnje“, kaže Muratović.

Takodje na gazdinstvu Muratovića imamo krave i ovce, uz to i plastenike, zatim tridesetak društava pčela.

„Ranije smo imali jednu ili dvije krave, onda smo krenuli da se širimo. Danas imamo pet krava i petnaestak ovaca. U sezoni kad nastupi berba voća, sakupljanje sijena i slično, svi se uključimo, a vrlo često i uzmemo radnike“, ističe Muratović

„Počeli smo sa preradom voća u džemove, pravimo tradicionalni pekmez od šljiva, džem, sirup i slatko od malina. Plasman proizvoda je većinom u inostranstvu, ali takođe smo ukljuceni u projekat Regionalne razvojne agencije preko kojih ćemo proizvode plasirati prema Podgorici i primorju.
Ove godine očekujemo da nam stignu mašine za proizvodnju hladno cijeđenog soka od jabuka, kruške i mnogih drugih vrsta voća, ali i povrća, kaže bihorski poljoprivredni inžinjer.

Gazdinstvo Muratović je učesnik sajmova, gdje god može da stigne. Naredni je sada 14. februara u Delta City u Podgorici.

„Imamo pretenzije da radimo i da se proširujemo.  Dodatno uz poljoprivredu održavamo i imanja iseljenika iz Bihora, počev od Petnjice, Ponora, Trpezi, Vrbice, ali najviše u selu Lagatore, tako da oni kada dođu na odmor sve im bude uredno i svima bude lijepo.

„Bilo je i ponuda za posao, ali pošto nisu bili u mojoj struci više sam volio da krenem samostalno, zaposlimo par ljudi, još pogotovo kada krenemo sa hladnim cijeđenjem sokova, umjesto pečenja rakija, smatramo da je korisnije voće iskoristiti i iscijediti u zdrave sokove“, ističe Muratović.

„Imamo jake ambicije i ovdje sam odlučio da ostanem. Bitno je šta čovek želi, jer nije sve u novcu. Da sam htio zbog novca da idem sigurno ne bih ostao ovdje. Ali volim svoje rodno mjesto i sve ljude u njemu, prirodu i sve sto imamo u Bihoru, to je nešto što nema cijenu, ovdje dišem punim plućima“, kaže Muratović.

Muratović su dobili traktor i rotacionu kosačicu u vrijednosti od oko 22 000 eeura i to iz projekta IPARD.

„Aplicirali smo za IPARD još na proljeće 2018 godine za traktor i rotacionu kosačicu, IPARD je pomogao 70% dodatnih sredstava, kad platiš PDV i ostale troškove to izađe 55% do 60% sredstava pomoći.
Traktor je 2019. godište, nov, posjeduje servo volan, prednju kašiku za utovar stajnjaka. Kosačica može dosta posla da odradi i umnogome će mi olakšat poslove. Traktor će nam služiti za sve i veliko olakšanje će nam biti pri oranju, frezanju, pripreme za sjetvu, utovara, prskanja voća, prevoz drva i uz to planiramo da dobavimo dodane priključke za traktor.

Narednih pet godina obaveza nam je da moram držati grla koja smo prijavili. Pet grla krupne stoke i da nastavimo da se bavimo poljoprovredom. Traktor ćemo svakako koristiti na najbolji mogući način“, zaključuje Muratović.

ENKO KORAĆ
PROČITAJTE JOŠ:
http://www.radiopetnjica.me/2020/01/26/binasa-zverotic-kupicemo-ferari-a-koliko-ce-biti-star-zavisi-od-broja-ovaca-koje-se-oblizne/