PETNJIČKI LOVCI U POSJETI OPŠTINI KLANA (HRVATSKA) GDJE NEMA NEZAPOSLENIH

Proteklog vikenda članovi Lovačke organizacije Petnjica su bili gosti  Lovačkom udruženju „Zec„ iz  opštine Klana u primorsko – goranskoj županiji   Hrvatska.

Pored  predsjednika Lovačke organizacije, Zena Rastodera, putovali su  lovci  Tufo Tiganj, Mehmed -Mele Ajdarpašić, Cano Škrijelj kao i potpredsjednik opštine Muslija Kalić i direktor Centra za kulturu  Sinan Tiganj, zatim Etem Bećo Murić predsjednik Lovačke organizacije Rožaje i upravnik lovišta  Dževad Bralić.  Petnjičkoj delegaciji su se u Klani pridružili  lovci iz dijaspore, Edin  Medo Latić  koji je ujedno i član  Savjeta  Vlade Crne Gor za saradnju sa iseljenicima i  dijasporom i Safet Spahić iz Luksemburga, Sajko Šaćirović iz Austrije i Esko Palamar iz Slovenije.

 Brojnu delegaciju su dočekali  članovi Lovačkog društva „Zec„ na čelu sa Matijom Laginjom, nakon čega ih je primila i  pozdravila  predsjednica opštine Klana, Željka Šarčević Grgić, zamjenik načelnice Slavko Gauš, vijećnik u opštinskom parlamentu  Dušan Štremberger i predsjednik saveza  Crnogoraca  Hrvatske  i član Savjeta vlade  Crne Gore za saradnju sa iseljenicima i dijasporom Ljubo Radović koji su govorili o bogatoj prošlosti  i kulturnim znamenitostima opštine Klana  i primorsko  – goranske županije.

Načelnica Šarčević Grgić  je istakla da opština Klana broji oko 1800 stanovnika i da nema nezaposlenih  i da su prinuđeni da uvoze radnike. Posebno je razvijena drvoprerada  jer samo  u jednom pogonu  radi  preko 400 radnika, kao  vatrogasna zaštita  koja je organizovana na vrlo visokom nivou.

„Ovom prilkom ističem  i činjenicu da je opština Klana  povratila svoj status  devedesetih izdvajanjem iz opštine Rijeka kao i vaša opština“, istakla je načelnica Šarčević Grgić.

Popredsjednik opštine Muslija Kalić se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i u svom obraćanju govorio o opštini Petnjica njenim razvojnim mogućnostima i pozvao načelnicu da posjeti opštinu i da u narednom periodu uspostavi se saradnja  prije svega  na turističkom i kulturnom planu kao i mogućnostima i ulaganja u drvoprerađivačke potencijale kojima obiluje opština Petnjica.

 Tokom boravka u Klani osim lova, lovci su imali  priliku posjetiti utrvđenje Kaštel i Multimedijalni centar u kojem se  organizuju  brojne aktivnosti za sve uzraste  a posebno za mlade od 15 do 35 godina .

„To je bila uzvrtna posjeta ovom udruženju čiji su članovi bili naši gosti početkom oktobra na otvaranju Lovne sezone, kada je i dogovorena ova posjeta. Ovom prilkom bih se zahvalio prije svega našim prijateljima i kolegama  koji su bili zaista sjajni domaćini  na čelu sa predsjednikom udruženja „Zec„ Matijom Laginjom  koji se od našeg dolaska u Klanu pa sve  do polaska iz Klane nijesu odvajali od nas i iskazali veliko  poštovanje i gostoprimstvo. Tokom lova u njihovom lovištu koji je protekao na visokom nivou  za sve lovce je  organizovana  zabava i večera  u lovačkom domu uz tradicionalne lovačke specijalitete. Ovo je takođe bila sjajna prilika da se uvjerimo u njihove lovačke vještine  i da iskustva prenesemo na naše članove. Zahvalnost  dugujemo lokalnoj upravi  na maksimalnoj  podršci  u  uspostvljanju saradnje, zatim  predsjedniku Lovačkog saveza   Crne Gore gospodinu Nikoli Markoviću koji je obezbijedio poklone za naše zaista sjajne domaćine .

Nastojaćemo da ovu  započetu saradnju još više proširimo na obostrano zadovoljstvo“, istakli su iz Lovačke organiacije Petnjica.

DENIS BOŽOVIĆ

Pročitajte još:

INICIJATIVA OO SPP PETNJICA: KADROVSKI STANOVI KAO MOTIV ZA OSTANAK MLADIH