RADIO PETNJICA U NJEMAČKOJ SA POKRETAČIMA PROJEKTA “KURBANI ZA BIHOR”

Projekat Kurbani za Bihor je bio dio naše priče. Veliko interesovanje na kojem je naišao ovaj projekat je bio povod posjete aktivistima i ljudima koji su doprinijeli da projekat pomoći u vidu Kurbana Bihoru dobije na interesovanju.

Upoznati sa idejom, ekipa Radija Petnjica je posjetila koordinatore pokreta u Njemačkoj, zaintersovanost ljudi i dubine ideje, te njenog manifestovanju je imala za cilj sa upoznavanjem čitaoca Radija Petnjica sa projektom, njegovim ciljem i cjelokupni sadržaj.

Predstavnik Radija Petnjica je bio u pratnji sa koordinatotrom projekta Kurbani za Bihor za Opštinu Petnjica Almirom Muratovićem, koji je imao promociju i predstavljanje ovog projekta u tom dijelu Evrope, koji je upoznao investitore o aktivnostima u kojoj je fazi projekat.

U toku putovanja ljudi, farmer, familije  su se javljali da se prijave i vremenom kako broj investitora tako i broj farmera se povećavao.

Putovanje je ispunjeno posjeti privrednika koji su dio priče „Kurbani za Bihor“, u Alenu Almiru Mehoviću, uspješan i ostvaren privrednik u dijaspori koji podržava ovaj projekat.

Osman Destanović i Nihada Bećirovića kao udruženja koji podržavaju ovaj projekat, dok pritom nijesu sa Bihora.

Posjetili smo Hajriza Hačka Brčvaka privrednika i humanistu koji je takođe dio priče i pokreta Kurbani za Bihor.

 

Njegovim angažmanom , zalaganjem i doprinosom projkat je proširen na Donji Bihor i Bistricu.

Dževad Skenderović u Hamburgu kao veliki aktivista pokreta izrazio je sreću što je dio svega ovoga i veliko očekivanje i hair od ovog pokreta.

Interesantno je da on nije rođen u Bihoru, ali želi da zbog osjećaja prema rođenom mjestu njegovih roditelja želi da pomogne i da doprinese boljoj situaciji Bihoraca pa zato i investira u Kalicu.

Izuzetno interesovanje u dijaspori, naime istakli su da Kurban (žrtva) je i način da se Bihoraci Bihora intenzivnije u ovom pokretu i ekonomski povežu sa Bihorcima dijaspore. Kroz Kurban kojeg farmer sa Bihora čuva i pazi na njega a koji pripada investitoru-sevapdžiji stvara se jedna intenzivna saradnja dva insane-dvije familije-dva privrednika.

Privrednici, familije, koji žive i rade u Njemačkoj su dio akcije Kurbani za Bihor, pritom su istakli da ima aktivista i u drugim zemljama, Švajcarska, Luksemburg, Bosna i Hercegovina a koji su sa Bihora, ujednilini su se na ideji preko koje će pomoći ljudima koji žele da ostanu i da rade.

Bilo je primijetio i vidljivo da skup udruženja, privrednika, patriota, humanista, dobrotvora svi obuhvaćeni na jednom mjestu u jednom pokretu Kurbani za Bihor.

U posjeti Udruženja Evropa za Opštinu Petnjicu, razgovarali smo u Hannoveru sa predsjednikom udruženja „Evropa za Petnjicu“  i koordinatorom Pokreta za dijasporu  gospodinom Mijazom Ramdedovićem

On ističe da je pokret Kurbani za Bihor projekat svih projekata na teritoriji Opštine Petnjica i na Bihoru.

Ideja je promovisana na susretima dijaspore i domovine 01.maja 2019. u Hanoveru koju su promovisali moj rah. babo Ćamil Ramdedović i naš prijatelj Almir Muratović, kaže Mijaz.

„Ideja je počela sa iftarima za Bihor gdje je prošlo Ramazana podijeljeno oko 3.600 iftara u Bošnjačkom centru Sandžak u Petnjici,  zatim uspješno pretvorena u pokret ideja Kurbani za Bihor koji je pridobio izuzetnu energiju i poprimio dinamiku u realizovanju.

Projekat se realizuje na način u kojem investitor (sevabdžija) već sada daje novac investira kupovinu Kurbana, nakon toga naši koordinatori na licu mjesta  Bekim Hadžajlić u Bistrici i Almir Muratović u Petnjici realizuju kupovinu kurbana (ovaca) za farmere koji su se prijavili. Kurbani su vlasništvo investitora i taj kurban (ovca) se od farmera čuva  do Kurban bajrama. Farmer je dužan da vodi računa o kurbanima koje preuzme, uz kurbane farmeru se dostavljaju određene pomoći u vidu hrane i drugih potrebnih stvari. Farmer ima dobit miljeka, vune i jagnjeta koje prelazi u njegovo vlasništvo, i ukoliko farmen ne bude mogao da proda jagnje do kurbana mi kao investitori se obavezujemo da ćemo otkupiti tu jagnjad koja odgovaraju za Kurban po tržišnoj  cijeni do 150 eura,“ističe za portal Radija Petnjica Mijaz Ramdedović.

Ramdedović je ubijeđen da će ovaj projekat zaživjeti i konstanto se realizovati kako bi se čovjek sa Bihora uspio sačuvati, da ne napušta svoje ognjište i da živi od svog rada. On dodaje da se nada da će Ministarstvo poljoprivrede, stočarstva i druge državne i opštinske službe izaći u pomoć u vidu subvencija i pomognuti cjelokupni projekat.

Fondacija „ČOVJEK NE UMIRE“ je preuzela obavezu da se brine oko farmera i investitora, pa je već sa Opštinom Petnjicom postignut partnerski dogovor u ovom projektu, uplate iz dijaspore: (1 kurban =150€).

U ovoj fazi dajemo od deset do petnaest ovaca farmeru koji se prijavi.
Do sada je podijeljeno preko 400. Kurbana za Bihor na oko 40. farmera je uzelo kurbane, dok ima još 20. budućih farmera koji su se prijavili, kaže Ramdedović.

 

Ubijedjen sam da Bihorac trenutno nema bolju investiciju od ove, pa da je ovo na neki način i obaveza prema našim rahmetli roditeljima Allah ih u Dženetu sastavio kao što nas u ovom pokretu dobra sastavlja.

Zato pozivamo ovom prilikom sve Bihorce našu braću i prijatelje da dio svog kapitala “unovče na Bihoru” u ovom hairli pokretu, zaključuje Mijaz Ramdedović.

Za sve informacije potencijalnog investitora (sevabdžije) možete se javiti u koordinaciju Pokreta za dijasporu Mijazu Ramdedoviću na broj +491716222793, i koordinatoru na licu mjesta za upis farmera u Petnjicu na broj +38269588134 u kancelariji Hajrata u Bošnjačkom kulturnom centru Sandžak, kao i koordinatoru pokreta za Bistricu Bekimu Hadžaliću +382 69 377607

Iz koordinacije poručuju:

Ovaj pokret u vremenu u kojem nastaje, na način na koji nastaje, energiju koju motiviše, mora se posmatrati sa perspektive pogleda naših roditelja.

Naši roditelji nijesu nikad rekli nema, oni bi uvijek govorili “nije se desilo, da će Bog” i evo njihovom evljadu se desilo, i dao je Bog, zato je i motor te energije ovog pokreta upravo ta roditeljska želja za opstankom njihovih vrijednosti na Bihoru, i zato pokret  Kurbani za Bihor je ideja OSTAJTE OVDJE.

KURBANI ZA BIHOR

na konto:

Bošnjačka Zajednica – Evropa za Petnjicu

IBAN 78 2505 0180 0900 3702 54

Sparkasse Hannover