ŠKOLA KREATIVNOG PISANJA – ČITANJA I PRIČANJA DANAS U PETNJICI

Serija edukativnih tribina i kulturno-umjetničkih sadržaja koju organizuje nevladina organizacija Centar za kulturu Bihor počinje danas, 13.decembra u Petnjici, dok će za vikend slični sadržaji biti organizovani i u Beranama i Rožajama.

Tribine čiji je cilj da ukažu na značaj čitanja i pisanja, kao i ravnomjeran razvoj kulturne scene u cijeloj državi, održavaju se u okviru projekta KazivART- Kulturni dijalog, edukativne tribine i časopis za kulturu, umjetnost i društvene teme, koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore kroz program “Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene”.

Prva tribina pod nazivom “Pisanje- čitanje je avantura usavršavanja” biće održana u prostorijama Osnovne škole Mahmut Adrović u Petnjici, sa početkom u 13 časova. Učesnici tribine su Enes Halilović, Ljerka Petković, Hamdija Kalač, Rade Jolić, Dijana Tiganj, Selma Adrović, kao i polaznici Škole kreativnog pisanja- čitanja i pričanja. Moderatori će biti Mirsad Rastoder i Rebeka Čilović.

Organizatori su pojasnili da će se u formi predavanja i javnih tribina u Petnjici, Beranama i Rožajama govoriti o čitanju, tehnikama pisanja i sumnjičenju književnosti, ali i promovisati poezija poznatih i mlađih pjesnika. Kako dodaju, iako se tribine održavaju u tri grada, na njima će biti i učesnika i iz drugih opština, prvenstveno sa sjevera države.

Iz NVO Centar za kulturu Bihor poručuju da se ovim i ovakvim manifestacijama pruža edukacija o lijepoj i kvalitetnoj literaturi, unaprjeđuju čitalačke navike, podstiče objavljivanje, ali i podsjeća na značaj tradicije lijepog govora i pripovijedanja. Ukazujući na značaj čitanja i podsticanja na čitanje, posebno usmjerenog na mlade ljude u savremenom dobu tehnologije, organizatori poručuju da dobra literatura briše granice, kako lokalne i šire prostorne, tako i one idejne i apstraktne. Dobra literatura povezuje i oplemenjuje ljude, zaključuju organizatori.

U Beranama će tribina biti orgnaizovana narednog dana, u subotu, pod naslovom “Pisati- čitati se mora”. Učesnici su Enes Halilović, Rade Jolić, Kemal Musić, Edin Smailović, Dijana Tiganj, Kristina Buba Babić, kao i polaznici Škole. Moderiraće Rebeka Čilović i Ljerka Petković. Rožajska tribina nosiće naziv “Pisanje- čitanje je Naš svijet” i biće održana u nedjelju. Sagovornici moderatorki Rebeke Čilović i Milene Bubanja biće Prof. dr Nadija Rebronja, Ljerka Petković, Seniha Župljanin, Dijana Tiganj, Milica Marković i Kanita Šabotić.

S.S.