GOSTOVANJE KUD BIHOR: BABOVIM I LIČINSKIM KOLOM ODUŠEVILI ZAVIČAJCE U RUMELANŽU

Jednu od najuspješnijih godina od osnivanja  članovi Kulturno umjetničkog društva „ Bihor „ iz Petnjice  su zaokružili učešćem na tradicionalnim X Danima Bošnjačke kulture koji su proteklog vikenda održani u Luksemburgu  u organizaciji  Zavičajnog kluba Bihor .

Kako i priliči kada su ovakvi jubileji u pitanju organizator se potrudio da publici koja je oba dana napunila salu priušti raznovrstan program . Pored promocija monografije Bihor u kojoj su sublimirani svi kulturno umjetnički programi , naučni skupovi  i humanistički rad, udruženje koje okuplja veliki broj naših dijasporaca i koje je dobitnik najvećih priznanja , i promocije  naučnog časopisa „Glasnika Bihor 4“ publika je bila u prilici da  čuje  pjesme :  Sretena Vujovića, Safeta Sijarića, Dina Burdžovića, Ivane Đukić, prof. dr Džemaludina Latića i Murata Baltića. Glumac Zijah Sokolović je sve prisutne na drugoj večeri nasmijao do suza.

Drugog dana manifestacije kojoj su prisustvovali ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sa saradnicima i otpravnik u ambasadi Crne Gore u Belgiji Predrag Stamatović održana je promocija Glasnika Bihora 4 . Na promociji pored direktora Centra za kulturu Sinan Tiganja govorili su dr Ismet Latić i Džemil Skenderović , koji su istakli značaj izlaska ovog časopisa i vezu naših dijasporaca sa institucijama kulture opštine Petnjica ,uprave za dijasporu i Vlade Crne Gore.

No, najveći aplauz su izmamili članovi Kulturno umjetničkog društva „ Bihor “ koji su u Luksemburgu nastupili nakon 7 godina , tako da je svim igračima ovo bilo prvo putovanje i gostovanje našim zavičajcima, koji su aplauzima nagradili svaku koreografiju koju su izveli mladi folkloraši. Iako umorni od puta dugog 2000 km, oni su direktno iz autobusa prvog dana izveli 4 koreografije, a drugog dana su publiku počastili sa još 4 koreografije . Posebno je bio dirljiv  završetak koreografije „ Ličinsko Kolo „ kada su svi u Sali zapjevali “  Evo ti se vraćam rode . moj Bihore vrelo vode, dušu svoju da napunim ,pustu želju da ispunim „  mnogima je zaiskrila i pokoja suza .

Predsjednik KUD-a je ovom prilikom uručio plakete predsjedniku Zavičajnog kluba Esku Haliloviću, sekretaru Hamdiji Rastoderu , sponzorima Edinu Medu Latiću i Enisu Ćosu Muratoviću, kao i članu ZK  Ruždiji Kočanu .

Aktivisti  ZK Bihor : Fahrudin Faka Rastoder , Smajo Frljukčić, Edin Medo Latić, Ernad Ero Muhović ,Elvis Eko Duraković, braća Halilović Esko ,Harun i Hajro  su se potrudili da djeci ovo putovanje ostane u najboljem sjećanju pa su svim članovima koji su putovali i igrali podijelili  i dzeparac u vidu novčanog iznosa od 50 eura .

Troškove putovanja ćlanova KUD-a je snosio organizator, a prevoz je vršio Simon Voyages čiji su vozači  Besim Erović, Rešad Adrović i Hajrudin Adrović još jednom opravdali povjerenje  uprave KUD-a i organizatora .

KUD  se ovom prilikom zahvaljuje KUD  „Bihor“  se ovom prilkom zahvaljuje i predsjedniku   Bošnjačko donatorskog Fonda Iljazu Rastoderu koji je donirao 200 eura u ime BDF-a.

“Takođe zahvalnost dugujemo i  aktivistima, kao svim članovima ZK Bihor što su nam omogućili da zaokružimo veoma uspješnu sezonu , rodbini koja  je  prihvatila djecu i bili uz njih, kao i Almiru Muratoviću i Elvisu Drlu Ajdrapašiću koji su uoči polaska sponzorisali osvježenje za put”, naglsio je predsjednik KUD-a  Sinan Tiganj.